"LUP-82 ordnar bra och trygga tävlingar"

Överdomaren Veijo Kaikula var nöjd med LUP-82:s tempolopp på cykel i lördags. Kaikula berömde tävlingen i Svartå för att alltid vara lika väl arrangerad.

63 cyklister hade samlats i Svartå i lördags för att ta del av det klassiska tempoloppet på cykel. Deltagarantalet var ungefär detsamma som tidigare men arrangören Erkki Lackström, skulle vilja se en förändring. Han tycker att flera juniorer kunde anmäla sig, den här gången handlade det om åtta stycken.

– Det är svårt att säga vad det beror på, nu för tiden får man enkelt tag på en cykel. Men någonting måste göras och det är upp till både förbundet och cykelfolket.

Oberoende så hade alltså en del juniorer anmält sig till loppet, bland annat Vilhelm Nylund. Han tävlade i klassen P10, som cyklade fem kilometer, och tävlingen var Nylunds första. Utöver att cykla brukar han också åka skidor.

– Jag har cyklat en del tidigare men inte tävlat förrän nu. Det var så roligt att jag kan tänka mig att tävla på nytt.

Enkel uppgift

I närheten av startområdet står Veijo Kaikula som är tävlingens överdomare. En uppgift han har haft i flera år, men exakt hur många det handlar om är Kaikula inte säker på. Fast vid närmare eftertanke tror han att det rör sig om 15 gånger.

– Jag minns att Erkki var i kontakt med mig i början av 1980-talet, när tävlingen ordnades för första gången. Efter det har jag varit här och det är alltid en fröjd att vara överdomare på LUP:s tävlingar. De är så bra ordnade.

I korthet går Kaikulas uppgift som överdomare ut på att granska att tävlingsrutten är trygg och att det rent praktiska fungerar. Men om man får tro honom så är det en ganska lugn förmiddag han tillbringar i Svartå. Det finns inte så mycket som behöver granskas.

– Man behöver inte vara här länge för att märka att arrangörsstaben är rutinerad och vet vad den håller på med. Rutinerade arrangörer ser framför allt till att tävlingen är trygg för deltagarna och jämfört med andra tävlingar är den här bra.

Däremot finns det ett problem, men det kan inte LUP beskyllas för. Förbundet hade beviljat flera tävlingar till samma veckoslut, vilket så klart betydde att det kanske fanns någon deltagare som valde att åka till en annan ort än Svartå.

– Dessutom finns det heller inte många tempolopp så de som ordnas är också populära. Sådana här klassiska tävlingar är viktiga med tanke på kontinuiteten inom grenen och den LUP:s arrangemang fyller en viktig funktion, säger Kaikula.

Säsongen fortsätter

För LUP-82 fortsätter nu säsongen och följande stora arrangemang är sydspetsrundan i augusti. Men i år blir det inte någon triathlontävling, som fallet har varit de senaste somrarna. Intresset har helt enkelt varit för litet.

– Det är ingen vits att ordna en tävling för fem deltagare och oberoende av om det är fem eller femtio som anmäler sig så måste vi ha lika många arrangörer. Det är synd och personligen hade jag trott att det skulle finnas ett större intresse, säger Lackström.

Men i lördags deltog några triahlonister i tempoloppet och det var förstås glädjande.

– Tidpunkten passar bra och många av triahtlonisterna vill säkert få cykelträning innan deras säsong kör i gång på allvar, säger Erkki Lackström.