Lundström bärgade tre FM-medaljer åt Hicken

Segrare. Annika Lundström (högst upp på prispallen) tog tre FM-medaljer senaste helg. Bild: Anders Lundström

I höstas blev det klart att landslagsspelaren Annika Lundström skulle representera HIK-pingis i herrarnas division 1. Nu är hon finländsk mästare.

Annika Lundström är ny finländsk mästare i bordtennis för damer. FM avgjordes förra veckoslutet i Helsingfors och Lundström vann damsingeln efter att ha besegrat Anna Kirichenko i finalen.

– På förhand sett var det kanske inte så oväntat att jag vann. I fjol var jag i finalen och för två år sedan vann jag, så man kunde väl säga att jag hörde till favoriterna, säger hon själv.

Utöver segern i damsingeln tog Lundström ytterligare två medaljer i Brunakärr. Det blev silver i damdubbeln där hon spelade tillsammans med MBF-spelaren Pihla Eriksson, men det blev också ett guld i mixeddubbel.

I den klassen spelade Lundström tillsammans med Pentti Olah från SeS. Duon knep guldmedaljen efter att ha slagit Jani Jormanainen och Anna Kirichenko i finalen.

– Tillsammans med Pentti har vi också tidigare försökt vinna, så visst var det roligt att vi nu klarade av att göra det. Men förstås var det också trevligt med silvermedaljen i damdubbeln, säger Lundström.

Med andra ord var det ett verkligt hektiskt veckoslut för Lundström. Det är helt klart att det ställer hårda krav på en spelare som klarar av att ta medaljer i tre olika klasser.

– Förstås kräver det mycket för att orka ladda om inför varje match, men man kan inte göra annat än att ta en match åt gången. Samtidigt är det förstås en utmaning att spela då man är nervös.

Även om alla tre medaljerna värmer, så var det en som Lundström tyckte extra mycket om att knipa.

– Det var nog trots allt damsingeln som var det viktiga för mig, säger 18-åringen.

Nöjd i Hicken

När Hicken i höstas förberedde sig inför seriespelet i division 1, kunde laget presentera en ny spelare. Det handlade om Lundström, som sökte ett nytt lag efter att hennes tidigare klubb hade fallit till division 2.

– Efter att MBF hade fallit så började jag höra mig för hos andra klubbar. Hicken var vänliga mot mig från början och dessutom kände jag en del av spelarna. Jag hade ju mött dem i division 1, säger hon.

Efter tolv spelade omgångar ligger Hicken tryggt i mitten av tabellen som femte. Laget har samlat ihop 20 poäng.

– Personligen har jag inte spelat enligt mina förväntningar och dessutom har jag missat en del matchen på grund av internationella matcher. För lagets del ligger vi på en sådan plats i tabellen att vi varken faller eller stiger, säger Lundström.

Långa resor

Lundström är en av Finlands bästa damspelare och nästa vecka åker hon till Kroatien för att träna med deras landslag. Efter det väntar en tävling i Italien och genast efter det åker hon till Tunisien.

Den senare av tävlingarna är en kvaltävling till junior-OS som ordnas i oktober. Lundström säger att hennes mål är att delta där.

– Jag tävlar i U18-klassen. Det är endast 32 spelare som får delta, så det är verkligen tufft. Man kvalar antingen in via en tävling eller sedan med hjälp av sin rankning.

Men det står också andra internationella tävlingar på schemat. I sommar avgörs junior-EM och senare under året är det dags för junior-VM.

Unik framgång

FM-helgen var en fin framgång för Annika Lundström och historisk för bordtennisen inom i HIK. Hennes medaljer är de första för föreningen i seniorklassen. Närmast hittills kom föreningens nuvarande ordförande Minna Björkqvist som åren 2006 och -07 tog sig till kvartsfinal, men där åkte ut båda gångerna.