Lugn manifestation i Ekenäs

Lugnt. Göran Sjöstedt, Tarja Ekberg och Anki Wikholm från JHL arrangerade en lokal stödaktion för den stora manifestationen mot aktiveringsmodellen. Bild: Kristoffer Nöjd

I Helsingfors deltog tusentals i den politiska manifestationen mot aktiveringsmodellen på fredagen. JHL:s avdelning 063 ordnade en egen stödmanifestation vid Raseborgs sjukhus.

Man hade fått grönt ljus från arbetsgivaren att använda två timmar för manifestationen – utan lön.

– Det skulle vara svårt att ta sig till Helsingfors. Hela arbetsdagen skulle gå åt till det. Jag har dessutom semester, säger föreningens huvudförtroendeman Tarja Ekberg.

Någon stor tillströmning av demonstranter väntade man inte och åtminstone den första timmen började ytterst lugnt.

– Jag tror inte att så många dyker upp. Men vi har åtminstone bidragit, säger Göran Sjöstedt som är ordförande i föreningen och huvudförtroendeman för lokalvårdarna inom sjukvårdsdistriktet, den enda av dem som är stationerad i Raseborg.

Föreningen 063, grundad av psykvårdare 1943, har 265 medlemmar, bland annat från vård-, städ-, kansli-, fastighetsservice-, teknik- och kökspersonalen.

Leder till mer stödbehov

Speciellt inom psykiatrin finns det arbetslösa föreningen.

– Det finns inte mycket arbetstillfällen inom psykiatrin i Raseborg längre. De är ganska oroliga.

Det är aktiveringsmodellen som är orsaken till demonstrationen och till oron bland de arbetslösa.

– Våra medlemmar har en bruttolön på 2 000 euro i månaden. Arbetslöshetspengen är 1 400 euro minus 25 procent skatt. Det betyder 1 000 euro i handen. För att få det ska man jobba minst 18 timmar på 65 dagar. Annars sänks förmånen med 4,65 procent. Då skulle våra medlemmar ändå vara tvungna att ansöka om utkomststöd. Idén är inte alls vettig, säger Ekberg.

Ekberg är också rädd att till exempel mindre firmor börjar missbruka systemet och erbjuder arbetslösa "två timmar jobb här och två timmar jobb där".

– En månad åt gången skulle kännas lite bättre.

– De som har det sämst får lida ännu mer. Vi borde komma ihåg att vem som helst av oss kan bli arbetslös. Arbetslivet är hårt i dag, takten ökar och kroppen håller inte ihop. Det orkar arbetsgivaren inte se på alltför länge, säger Sjöstedt.

Han framhåller att aktionen är en protest mot regeringen Sipiläs idéer, inte mot arbetsgivaren. Han får medhåll av Ekberg.

– Det har kommit en del tråkiga beslut från Helsingfors men vi har aldrig haft några problem med den lokala arbetsgivarsidan. Vi har alltid haft samma mål.

– Det handlar också om att vi vill visa att vi finns till och att vi är aktiva. Tyvärr är cirklarna ganska små om man vill vara aktiv på svenska, säger Anki Wikholm som sitter i föreningens styrelse.

Mer läsning