Lokalt stöd för Niinistös kandidatur

Obunden. President Sauli Niinistö meddelade i måndags att han ställer upp för omval i presidentvalet 2018. Bild: Niklas Tallqvist

Finland går till presidentval den 28 januari 2018. President Sauli Niinistö meddelade i måndags att han är redo för ytterligare sex år i ämbetet. Stödet är starkt.

Nättidningen Verkkouutiset gjorde i april en enkät som visade att 82 procent av finländarna vill att Finlands sittande president Sauli Niinistö ställer upp för omval i presidentvalet nästa år. Och det gör han, meddelade han i måndags. Dock ställer han inte upp för Samlingspartiet den här gången.

I stället vill han, eventuellt, markera att han lämnat partipolitiken genom att ställa upp via en valmansförening. För att kunna göra det krävs 20 000 namn. Men experter har bedömt att det inte kommer vara något problem att få ihop namnen och att Niinistö kommer vara en förhandsfavorit i valet. Insamlingen av namn inleds nu på söndag, har valmansföreningens ombudsman Heikki A. Ollila meddelat.

Dessutom har Niinistös gamla parti, Samlingspartiet, genom ordförande Petteri Orpo meddelat att partiet tänker ställa sig bakom honom i valet. Officiellt tar partiet ställning i sommar.

"Stiligt av folkets president"

I Västnyland ser samlingspartisterna med lugn på att presidenten ställer upp som obunden.

Miikka Soivio, som är ordförande för såväl Samlingspartiet i Nyland som i Raseborg, konstaterar att han förstår Sauli Niinistös motiveringar för att ställa upp som obunden och stödjer honom.

– Jag står bakom honom, precis som ordförande Orpo sa att partiet också gör.

Något behov av en egen kandidat ser han inte att partiet skulle ha.

– Niinistö har ju två gånger tidigare ställt upp för Samlingspartiet (2006 och 2012). Nu visar han att han är hela folkets president.

Miikka Soivio säger att han inte hört om något liknande i Finland tidigare, att en sittande president skulle ställa upp för omval som obunden. Ändå är han inte speciellt överraskad:

– Jag förstår orsaken och det var på något sätt väldigt typiskt honom.

Liknande ord använder Marko Rautakoura, ordförande för Samlingspartiet i Ingå:

– Det var väldigt fint och visar att han är hela landets president. Presidenten har ju inte partibok så även därför var det fint och stiligt gjort av honom, helt i Niinistös anda.

Att Niinistö väljer att ställa upp för omval förvånar inte Marko Rautakoura. Faktiskt så hade han varit mer överraskad om Niinistö inte gjort det.

– Jag var till och med litet rädd för det, han kunde ju ha sagt att han vill avnjuta – ett välförtjänt – pensionärsliv.

Presidenten är i dag 68 år gammal och fyller 69 den 24 augusti.

Misstror honom inte

Dagen efter Niinistös besked ägnade Marko Rautakoura en del tid åt att läsa vad som sagts och tyckts om det.

– Många har försökt få det till att hans val att vara obunden skulle vara ett resultat av partiets misstroende mot honom. Det är det verkligen inte.

Om Niinistö inte hade ställt upp, eller partiet inte hade ställt sig bakom honom, tycker Marko Rautakoura att Petteri Orpo givetvis borde ha gjort det i egenskap av partiordförande.

– Det ska bli intressant att se vad SDP gör nu. Min personliga åsikt är att ordförande Antti Rinne borde ställa upp.

Egen kandidat för SDP

Om det blir Antti Rinne eller någon annan återstår att se – men att det blir en socialdemokratisk kandidat är klart. Det säger Maarit Feldt-Ranta, SDP:s vice ordförande.

– Det är självklart att socialdemokraterna ska ha en egen kandidat, alla andra partier tänker också ha en. Jag håller inte alls med om att det inte är någon vits att ha en egen kandidat för att Niinistö är så populär.

Att ställa sig bakom Niinistö är inte ett alternativ för Maarit Feldt-Ranta.

– Visst kan jag uppskatta hans sätt att bedriva utrikes- och säkerhetspolitik, men i mycket annat är han väldigt värdekonservativ. Vi har mycket olika värdegrund.

Hon går inte in på vem som kunde bli SDP:s presidentkandidat.

– Det finns några människor som funderar på en kandidatur. Då de funderat klart så tar vi inom partiledningen vid. Finns det flera kandidater blir det medlemsomröstning.

Uppskattas i Hangö

I Hangö säger Samlingspartiets lokala ordförande Risto Alén att Niinistös kandidatur var en mycket god nyhet.

– Han vill vara hela landets president och har stöd över partigränserna. Jag hoppas han blir återvald, han är en stark kandidat.

Att Niinistö väljer att ställa upp som obunden kom inte som en direkt överraskning för Risto Alén. Inte heller att Niinistö ställer upp. Att åldern skull börja komma emot finner han inga belägg för.

– Niinistö är i gott skick och han är en klok man. Jag ställer mig naturligtvis bakom honom.

Risto Alén säger att han har svårt att se vem som blir den hårdaste motkandidaten.

– Eventuellt Matti Vanhanen (C).

Presidenten har utsetts genom direkt folkval i två omgångar sedan år 1994. Tidigare valdes presidenten genom elektorsval.

Om ingen av kandidaterna får över hälften av rösterna på den egentliga valdagen ordnas en andra valomgång mellan de två kandidater som fått mest röster.

Valet 2012

I den första omgången den 22 januari fick Sauli Niinistö (Saml) 36,96 procent av rösterna, näst mest röster fick Pekka Haavisto (Gröna) med 18,76 procent. Tredje mest röster fick Paavo Väyrynen (C), 17,53 procent.

I den andra omgången den 5 februari segrade Sauli Niinistö med 62,6 procent mot Pekka Haavisto som fick 37,4 procent.

Niinistö tog därmed över efter Tarja Halonen, Finlands hittills enda kvinnliga president, som var president åren 2000–2012.

Valet 2018

Hittills är följande kandidater klara: Matti Vanhanen (C), Pekka Haavisto (Gröna), Merja Kyllönen (VF).

Sauli Niinistö har meddelat att han ställer upp som kandidat för en valmansförening. Därtill har Samlingspartiet meddelat att det ställer sig bakom Niinistö.

SFP väljer sin kandidat på partidagarna i juni, Nils Torvalds har meddelat att han står till förfogande.

Sannfinländarna bestämmer huruvida de ska ha en kandidat på partidagarna i juni, en möjlig kandidat är Sampo Terho.

SDP:s Eero Heinäluoma meddelade i fjol somras att han inte ställer upp – efter att Niinistös kandidatur klarnade meddelade Heinäluoma att han ska överväga en kandidatur på nytt och ge sitt svar nästa vecka.

Kristdemokraterna håller partidag i augusti och fattar sitt beslut då.

Mer läsning