Lokala filmer och diskussioner lockar mest publik

Populärast. Julia Ingos dokumentär Arvet, om Anna Alm på Mörby gård i Pojo, hade högsta besökarsiffran under Ekenäs filmfest. Bild:

Ekenäs filmfests visningar och programpunkter fick nästan 1 300 besök under veckoslutet. Arrangörerna är nöjda.

– Vi är jätteglada både över aktiviteten och över hur programmet utföll. Vi lyckades väl med att utveckla temat frihet ur olika synvinklar, säger Ylva Rancken Lutz, som är vice orförande för filmfesten.

Mest publik lockade de programpunkter som hade lokal anknytning. Premiären på dokumentärfilmen Arvet om Anna Alm och Mörby gård i Pojo hade 136 besökare, mest på hela festivalen.

– Lokala filmer och program med lokal anknytning vet vi får publik. Också vår paneldiskussion om arkitektur och att känna sig hemma, som ordnades på Naturum, engagerade folk.

Diksussioner intresserar

I paneldiskussionen deltog Helena Sandman, en av tre kvinnliga arkitekter som representerade Finland vid arkitekturbiennalen i Venedig i fjol.

I diskussionen kring Maguns Gerttens (se artikel ovan) film om flyktingar deltog 65 personer, och Ylva Rancken Lutz beskriver samtalet som livligt.

– Jag har sällan sett så många intresserade som ville ställa frågor efter att Gertten berättat om sin film. Vi var tvungna att avbryta diskussionen för att tiden tog slut.

Finska filmer ingen succé

Finska filmer har varit framgångsrika de senaste åren. 2015 hade inhemska filmer 2,6 miljoner åskådare. 30 procent av alla biobesök gällde en inhemsk film, vilket är rekord.

Uppmuntrade av siffrorna hade även Ekenäs filmfests arrangörer valt att ta in en hel del finska filmer, men det fick inte det publika gensvar som väntats.

– Vi försökte satsa på finska filmer i år, men det gick inte särskilt bra i svenska Ekenäs.

Även andra, smalare filmer fick nöja sig med blygsamma publiksiffror.

– Men vi visar gärna smalare filmer också även om de inte blir publiksiffror.

I år hörde några filmer från Grönland till de mer nischade filmerna. Även om de inte lockade en stor publik var många nöjda.

– Folk uppskattade att vi tog in filmerna. De som var och såg dem tyckte de var fina.

1 286 biobesök registrerades under Ekenäs filmfest

Mer läsning