Lokal stridspilot äntrar scenen

Erfarna. Petri "Peta" Horttana och Sven Sid samarbetar kring pjäsen om Mannerheim som sätts upp på Tryckeriteatern i höst. Bild: Lina Enlund

Höstens storsatsning på Tryckeriteatern är en pjäs om Mannerheim, som kryddas med humor och spänning. Manus har fått ett specialskrivet lokalt tillägg.

Ekenäsbördiga stridspiloten Hans Wind, som var den som sköt ner flest sovjetiska plan under fortsättningskriget, har fått en egen roll i den lokala uppsättningen av pjäsen Mannerheim – mannen och myten. Pjäsen är skriven av Per-Erik Lönnfors och Johan Storgård och sattes upp på Svenska teatern år 2007.

Då Västra Nylands ungdomsring (VNUR) vill uppmärksamma försvarsmaktens 100-årsjubileum med en egen satsning föll valet på just den Mannerheimpjäsen. För att göra den mera intressant för en västnyländsk publik tillades en roll med lokal förankring.

– Hans Wind var den som eskorterade Hitlers plan från Tallinn till Immola, då Hitler kom till Finland för att uppvakta Mannerheim på födelsedagen. Wind gick i skola i Ekenäs och spelade i EIF, och han blev två gånger utnämnd till Mannerheimriddare, säger Sven Sid, som regisserar pjäsen på Tryckeriteatern.

Svåra förväntningar

Rollen som Mannerheim görs av Stefan Elf, känd för många bland annat från sina insatser i och för Tenalafarsen. Han lockades av en intressant pjäs, som han för övrigt själv såg då den sattes upp på Svenska teatern.

– Jag har spelat teater i 35-40 år men det har mest varit i produktioner där jag själv har haft ansvar, så det har gällt att hålla i en mängd trådar. Jag tänkte att det kunde vara roligt att prova på att bara stå på scen, säger han.

När det gäller rollen som Mannerheim tycker han inte att det egentliga rollarbetet skiljer sig från andra roller han spelat. Men eftersom Mannerheim varit en verklig person finns det en väsentlig skillnad.

– Då publiken kommer och ser pjäsen har de redan en färdig bild av hur de tycker personen varit. Då blir det knepigare att uppfylla förväntningarna. Det händer inte med fiktiva roller. Men i övrigt är rollarbetet som vilket annat rollarbete som helst.

Från brödbutik till simhall

För scenografin i pjäsen står Petri "Peta" Horttana, som i tjugo års tid har arbetat med teaterscenografier av olika karaktär.

– Jag hade egentligen tänkt mig en teaterfri höst som fast anställd formgivare men så fick jag höra om det här projektet. Jag är mycket intresserad av krigshistoria och har läst mycket om det. I vågorna efter Okänd soldat som jag trivdes bra med och som tangerar den här pjäsen, kom jag ändå till att jag nog hinner med två jobb, säger han.

Pjäsen utspelar sig i princip på tre platser: en restaurangmiljö, en järnvägsvagn och försvarsmaktens huvudkvarter i S:t Michels.

– Byten av scenografier är alltid krävande. Men jag brukar säga att om jag har klarat av att göra en brödbutik till en simhall, som jag gjorde i en pjäs på Karelia, så klarar jag det mesta.

Pjäsen om Mannerheim har premiär den 2 november. Utöver den pjäsen innehåller Tryckeriteaterns höst också flera andra teaterföreställningar i form av gästspel och tryckisaftnar med elever från teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola (VNF). Flera konserter och en dansafton med elever från VNF står också på programmet.