Lojokör uruppför verk av Sibelius

Ambitiöst. Sakari Ylivuori dirigerar Laurentiuskören som siktar på flera samarbeten med Lojo stadsorkester. Bild: Mira Strandberg

Lojo stadsorkester och Laurentiuskören bjuder på något så ovanligt som ett uruppförande av ett Sibeliusverk. Samtidigt hyllas Aleksis Kivi.

På Aleksis Kivi-dagen slår Lojo stadsorkester och den blandade kören Laurentiuskören i Lojo ihop sina krafter till en unik konsert med musik till texter av Aleksis Kivi. Projektidén kläcktes av körens vice ordförande Tarja Lindqvist.

– Vår dirigent, intendenten för Lojo stadsorkester och jag träffades i Helsingfors för att diskutera vårt samarbete och där föddes tanken på en gemensam konsert i början av hösten. Vi har också tidigare samarbetat, säger hon.

– Dessutom har vi redan för ett år sedan sjungit sånger till texter av Aleksis Kivi, så det kändes bra att fortsätta med det, säger Laurentiuskörens dirigent Sakari Ylivuori.

Liknar Sandels

Ylivuori har skrivit sin doktorsavhandling om Jean Sibelius körverk. Den blev klar 2013. Nu jobbar han som forskare vid ett projekt som strävar efter att publicera hela Sibelius produktion.

Som ett led i det arbetet gick Ylivuori igenom Sibelius manuskript och hittade då ett verk som inte tidigare publicerats.

– Sibelius hade komponerat Suomenmaa i sina manuskript men av någon orsak publicerades sången aldrig. Först komponerade han en blandkörsversion och senare en annan version för manskör, säger Ylivuori.

Manskörsversionen har framförts en gång av manskören Ylioppilaskunnan Laulajat, som fick nys om sången via Ylivuori. Men blandkörsverket har aldrig uppförts.

– De är ganska olika stycken egentligen. Manskörsversionen liknar mera Sibelius manskörsverk Sandels, som skrevs senare. Det skrev han 1898 för en körtävling arrangerad av Muntra Musikanter – och vann.

– Så det blir uruppförande av Suomenmaa för blandad kör.

Stora framsteg

Ylivuori tog över dirigentskapet i Laurentiuskören för ett och ett halvt år sedan. Tidigare har han dirigerat bland annat studentkörer i Helsingfors.

– Laurentiuskören är en bra kör. Vi har fått nya sångare och kören låter bra, säger Ylivuori.

Kören får beröm också av intendenten för Lojo stadsorkester, Felix von Willebrand.

– Vi hade en gemensam konsert för ett år sedan och sedan dess har kören gått jättemycket framåt. Det är fantastiskt att vi har en egen kör här i Lojo som är så bra. Det gör det möjligt för oss att framföra en gedigen repertoar. Vi funderade här på att framföra Mozarts Requiem nästa år, det lyckas inte i varje by.

Mångsidigt program

Här kan du lyssna hur Laurentiuskören låter. Stycket är inte det nya verket av Sibelius, eftersom kören vill spara det till konserten.

Utöver Sibeliusverket framför kören sånger av Räikkönen, Merikanto, Tuukkanen, Salmenhaara och Palmgren, alla till texter av Aleksis Kivi. Kören och orkestern får sällskap av skådespelaren Juha Poikela som läser – och sjunger – Kivis dikter.

– Jag är ett riktigt Kivi-fan. Det har hållit på sedan 1970-talet och blir bara starkare. Jag hoppas att intresset håller i sig resten av mitt liv.

Favoriten bland Kivis verk är Sju bröder – en bok som Poikela säger sig kunna nästan utan till.

– Men inte riktigt.

En annan text han ofta återkommit till är dikten Laulu oravasta (Sången om ekorren).

– Jag tror att den är roten till mitt Kivi-intresse. Den vet jag att jag har läst redan som barn, så jag tror att det började någonstans där. Jag har sjungit den säkert 1 000 gånger och det har ännu aldrig känts motigt.

I Aleksis Kivi-konserten medverkar också klarinettisten Kimmo Leppälä, som bland annat framför verk av Ilkka Kuusisto tillsammans med pianisten Ilmari Räikkönen och Ilkka Leppälä på bas.

Laurentiussalen, Kyrkogatan 6, Lojo, onsdagen den 10 oktober klockan 19.

Mer läsning