Lodjuret i Ingå blev skjutet – polisen misstänker jaktbrott

Lodjuret hade varit dött länge när Pelle Heikkilä och hans familj hittade kadavret på ett obebott skär i oktober. Bild: Pelle Heikkilä

Undersökningar visar skottskador på lodjuret som hittades på ett skär i Ingå tidigare under hösten.

Det döda lodjuret som skådespelaren Pelle Heikkilä och hans familj hittade under en roddtur i Ingå skärgård i oktober har nu genomgått en grundlig undersökning hos livsmedelssäkerhetsverket Evira i Uleåborg. Fynden som gjorts pekar på jaktbrott.

Enligt Eviras utlåtande har lodjuret skador som tyder på att det blivit skjutet. Djuret, som varit dött i flera månader, hade också fått sina baktassar bundna med grönt plastband.

I samband med fyndet i oktober tog polisen emot en anmälan om grovt jaktbrott, vars straffskala är fängelse på fyra månader till fyra år.

Det döda lodjuret hade ett rep runt halsen. Bild: Pelle Heikkilä

I Finland har levande vilt som skjuts olovligt också riktgivande värden som personer som döms för jaktbrott kan tvingas betala staten. Det riktgivande värdet för ett vuxet lodjur är 1 400–2 100 euro.

Under förundersökningen har det framkommit att frivilliga brandkåren lyft upp det avlidna djuret ur vattnet redan i somras.

Polisen utreder fallet och ber allmänheten meddela iakttagelser till e-postadressen vihjeet.espoo@poliisi.fi.

I Finland skjuts årligen omkring 400 lodjur under lovlig jakt. Jaktsäsongen pågår mellan december och februari. I fjol var den totala finländska lodjursstammen 2 355–2 495 djur.

När Pelle Heikkilä och hans familj hittade kadavret på den obebodda kobben såg de direkt att lodjuret inte dött en naturlig död. Här kan du läsa historien.

Lodjuret är Finlands talrikaste större rovdjur, men få har sett det skygga djuret i naturen. Bild: Mostphotos

Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari