Ljusare framtid?

Varför ger statsminister Sipilä en bild av att allt är i utomordentligt skick när han vet hur det i verkligheten är.

Statsminister Juha Sipilä (C) säger i sin nyårshälsning att utslagning och ojämlikhet kan förhindras om folk söker sig till arbete. För den arbetslöse måste dessa fraser från Sipilä ha uppfattats som ett hån. Sipilä vet mycket väl hur gärna de flesta av de alla hundratusentals arbetslösa skulle gå till jobbet om detta vore möjligt. Hur svårt det i dag är att hitta ett jobb för den sökande torde statsministern vara väl informerad om. Han borde inte ge en bild av att det endast är upp till de arbetslösa att skaffa sig jobb. När Sipilä låter förstå hur bra ekonomin är skött i landet vilseleder han klart folket.

Om allt är så bra som Sipilä säger, varför är då hundratusentals – mot sin vilja – arbetslösa? Varför är statsskulden då så stor som aldrig förr? Varför finns det tiotusentals pensionärer som lever på absolut existensminimum med en pension som för många inte ens är 15 000 euro per år? Varför finns det inte pengar till vägar som är i uruselt skick?

Varför ger statsminister Sipilä en bild av att allt är i utomordentligt skick när han vet hur det i verkligheten är. Om de välbärgade är intresserade och tror på Sipiläs ord om ljusare tider må de tala för sig. När Sipilä talar om ljusare tider som kan skönjas undrar man om alla de hundratusentals människor i vårt land som kämpar för att klara dagen är av samma åsikt.

Det skulle inte vara förvånande om tilliten till de styrande politikerna är låg för de flesta, som ser dagen utan förgyllda glasögon.

Tage Finnberg Karis

Mer läsning