Ljus i nyårsnatten

Bild: Mostphotos

I Västnyland väljer allt fler att delta i etablerade fyrverkerier. Det är ett steg i rätt riktning för miljön, människorna och djuren.

Nyår är smällarnas och fyrverkeriernas tid. Seden att skjuta raketer och fyrverkerier kommer från Kina, och är känd i Europa sedan 1400-talet.

De senaste siffrorna från säkerhets- och kemikalieverket Tukes visar att intresset för fyrverkerier har ökat i Finland. I år firar var fjärde finländare nyår genom att skjuta raketer. Motsvarande siffra för några år sedan var var femte.

Tukes uppskattar att finländarna avfyrar cirka 300 000 kilo fyrverkeripjäser på nyårsnatten. Fyrverkeripjäserna innehåller många olika kemikalier som sprids i luften men också metaller.

I röken finns många skadliga gaser och partiklar och personer som är känsliga för luftföroreningar kan få problem och rekommenderas att stanna inomhus.

Varje år vädjar också speciellt hundägare om att låta bli att skjuta raketer eftersom många hundar är rädda för smällarna och kan reagera kraftigt, även om det finns lugnande medel för djuren.

Sedan år 2009 är det obligatoriskt att använda skyddsglasögon då man avfyrar fyrverkeripjäser. Enligt Tukes kommer 16 procent att strunta i det i år. Än värre är att var tredje avfyrare inte bryr sig om att följa bruksanvisningen. Säkerhet och att bara skjuta godkända pjäser är A och O för att undvika skador. Ändå händer det varje år främst ögonskador. I fjol uppsökte 12 personer sjukhus för skador i ögonen, året innan var antalet skadade 29 och år 2015 17. Varje ögonskada är en för mycket, alla som tittar på fyrverkerier borde också ha skyddsglasögon.

I Sverige har några städer valt att slopa de klassiska nyårsraketerna. I stället satsar man på lasershow. Förändringen motiveras med att man vill ta fram nya traditioner med tanke på att många djur far illa och att fyrverkeripjäserna inte är bra för miljön.

I Raseborg vallfärdar man till Pojo FBK:s fyrverkeri och där kommer man i år också att ha ljusshow. Om den i framtiden helt ersätter det traditionella fyrverkeriet återstår att se. Det är positivt att man på många håll i Västnyland ordnar fyrverkerier där sakkunniga personer sköter om avfyrningen och många samlas på ett och samma ställe för att följa med spektaklet.

I Norge är det förbjudet för privatpersoner att skjuta raketer och i Sverige verkar man gå samma väg. Tukes överinspektör Mikko Ojala säger att förbud mot privat raketskjutande diskuteras med jämna mellanrum. Han tror att situationen kan se annorlunda ut om fem till tio år (Vasabladet 28.12).

Ojala tror att raketer förbjuds då man insett att skadorna är större än nöjet. Frågan är hur länge vi behöver några minuters nöje som är till skada för såväl miljö och människor som djur? Förmodligen tar det fem till tio år innan det finns specialister som kan ordna lasershower i större skala.

Marina Holmberg Chefredaktör Västra Nyland