Litet och intimt galleri öppnar

Nytt i Ekenäs. Marianne Andersson visar upp tavlor av Gustav Wiklund vars utställning öppnar nu på söndag. Bild: Lina Enlund

Karis får snart ett nytt galleri. I Ekenäs inleder Lilla Galleriet sin egentliga verksamhet den här hösten.

Den som har haft vägarna förbi Gustav Wasas gata i Ekenäs har kanske lagt märke till att ett lite galleri öppnat i anslutning till Salon Monica Beauty Spa.

– Vi har funnits här sedan sommaren, men nu på hösten kör allt i gång på riktigt. Jag bor annars i Helsingfors, men den här hösten vistas jag mycket i Ekenäs, säger galleristen Marianne Andersson.

Hon är själv utövande bildkonstnär, och har tidigare under en lång tidsperiod haft ett galleri i Helsingfors. När möjligheten plötsligt fanns där, att kunna uppta sitt stora intresse igen genom en verksamhet i Ekenäs, tvekade hon inte alls.

– Galleriet är litet och lämpar sig speciellt bra för en konstnär som har vilja att ställa ut, men kanske inte har konstverk som räcker till att fylla ett stort galleri. Här räcker det med tio verk som även kan vara små, säger Marianne Andersson.

Konstnärer utifrån

Galleristen har själv erfarenhet av att till exempel ställa ut på Galleri Perspektivet i Ekenäs, och vet att de väggarna kräver mycket konst för en fungerande helhet.

Det nystartade galleriet ryms på en yta som omfattar drygt tjugo kvadratmeter. Utställningsytan är fördelad på två hela väggar, samt en mindre. Varje form av konst välkomnas, till exempel måleri, skulptur, foto. Men Marianne Andersson har ett uttalat krav.

– Det som ställs ut måste uppfylla vissa kvalitetskrav. Man kan inte komma hit med vad som helst bara för att man har lust att ställa ut.

Själv önskar galleristen att få visa upp även konstnärer som inte är lokala, även om också de är välkomna att ta kontakt.

– Det skulle jag tycka om. Att få hit konstnärer även utifrån. De lokala konstnärerna ställer i nuläget redan ut sina verk ganska flitigt, säger Marianne Andersson.

Enkla villkor

Villkoren för att ställa ut är enkla. Galleristen uppbär en liten grundhyra som i första hand är tänkt att täcka de omkostnader hon själv har. Av de verk som säljs tar hon sedan en provision som kan uppgå till ungefär 10-15 procent av konstverkets pris. Det här kan variera en aning, beroende på hur livlig försäljningen blir.

Under sommaren ställde Marianne Andersson själv ut sina egna konstverk i galleriet, samt verk av några andra konstnärer.

Akvareller just nu

Den följande utställningen är redan inbokad och öppnar i samband med en vernissage på söndag den 16 oktober klockan 17-19. Utställningen bygger på Gustav Wiklunds akvareller. Han är en person som haft målningen som hobby vid sidan av danskonst och framför allt engagemang inom teatervärlden.

Galleriets följer skönhetssalongens öppettider, och personalen där kommer att bistå med sin hjälp, även om utrymmena hyrs av galleristen själv. Försäljningen av konstverken kommer däremot att skötas av konstnärerna själva.

Mer läsning