Lindholm siktar på topp fem

Nytt försök. I fjol åkte Emil Lindholm av vägen i Jyväskylärallyt och tvingades avbryta. "Jag är helt övertygad om att det inte händer igen", säger han. Bild: SPT/Taneli Niinimäki Photography

Under VM-rallyt i Jyväskylä kommer blickarna att riktas mot Thierry Neuville och gänget – men de som bryr sig om den finländska rallyframtiden gör klokt i att kolla in WRC2-klassen. Några finländska framtidsnamn kommer att göra allt för att armbåga sig fram i sommarens stora skyltfönster.

Sommarens finländska rallyhöjdpunkt brukar bli en blåvit fest. I de senaste fyra upplagorna av Jyväskylärallyt har en finländare stått högst upp på prispallen tre gånger.

I år förväntas finländarna i WRC prestera, som vanligt. Toyotaföraren Esapekka Lappi – som ligger fyra i sammandraget – startar VM-rallyt som regerande mästare medan stallkamraten och trefaldiga segraren Jari-Matti Latvala också kommer att delta. Fordföraren Teemu Suninen fullbordar den finländska trion i kungsklassen.

Det är inte bara de etablerade förarna som känner press på de knepiga grusvägarna i mellersta Finland. I WRC2-klassen startar en drös yngre förmågor som drömmer om större sammanhang. De vet att en framgång i VM-rallyt kan fungera som en genväg till toppen.

På tisdagseftermiddagen var Ingåbördige Emil Lindholm i Jyväskylä för att göra noter – alltså kartanteckningar. Ett viktigt delmoment. Lindholm vet att det kan gå på tok om noterna visar en lätt sväng i stället för en brant. I fjol körde Lindholm i JWRC-klassen och låg tvåa inför de sista specialsträckorna. Tävlingen slutade ändå efter att Lindholm missbedömt en högersväng och snurrat runt fyra varv. Orsaken till missen? Lite för optimistiska noter.

Nu är han tillbaka och är revanschsugen. Den här gången tävlar Lindholm – som kör en Skoda för Marcus Grönholms GRX-stall – i WRC2-klassen och drömmer om seger. Han medger att tankarna inte är värst realistiska och siktar på att sluta bland de fem bästa i klassen.

– Det här är en chans att visa upp mig. Om jag klarar av att åka fort här kan jag också göra det på andra orter. Unga förare scoutas i Jyväskylä, säger Lindholm.

Pappa Sebastian Lindholm – åttafaldig finländsk mästare i rally – håller med. Det är svårt att hitta samarbetspartner i dagsläget och en framgång i VM-rallyt kan hjälpa.

– Det är klart att tävlingen är väldigt viktig med tanke på framtiden och nästa års tävlingsprogram, även om alla förväntar sig att finländarna gör väl ifrån sig på hemmaplan. Förhandlingarna för nästa år pågår och Jyväskylärallyt påverkar säkert läget.

Tuff konkurrens

För att kunna konkurrera om topplaceringarna måste Lindholm visa sig på styva linan i sitt första Jyväskylärally med en fyrhjulsdriven bil. Bland toppnamnen i WRC2-serien finns Hyundaiföraren Jari Huttunen, som är på plats för att försvara sin titel i fjol, och norska stjärnskottet Ole Christian Veiby, som kör Skodas fabriksbil.

Det mest spännande namnet i serien är ändå Veibys stallkamrat. 17-åriga Kalle Rovanperä är Finlands största framtidshopp inom rally och förväntas prestera i hemmastaden. Lindholm säger att Rovanperä är erfaren trots sin unga ålder.

– Han har åkt mer i rallybil än de flesta i klassen och tävlar på hemmavägar. Rovanperä kommer att var tuff. Jag vet att jag kan matcha de bästa förarnas fart på en bra dag och hoppas att jag hänger med.

Genrepet blev verkligen en fullträff för Lindholm, som vann Autoglym-rallyt i Sastamala och lämnade Veiby och några andra stora löften bakom sig. Det var Lindholms första rallyseger i den allmänna klassen.

– Det gav mycket. Segern var viktig både mentalt och för självförtroendet. Men Jyväskylä är en annan femma … tävlingen är tre gånger längre och mycket tuffare. Dessutom är konkurrensen hårdare, säger Lindholm som för tillfället ligger trea i FM-serien, men siktar på att sluta tvåa.

Han måste också komma ihåg att njuta av karriärens tredje VM-rally. Pappa Sebastian Lindholm påminner om att tävlingen är en stor höjdpunkt i motorsportkalendern.

– Det kommer att bli en enormt fin tävling på alla sätt. Det är jämnt i VM-toppen och i WRC2-klassen startar 30 bilar. Konkurrensen är oerhört tuff. Det blir säkert rekordpublik tack vare det vackra vädret.

Mer läsning