Lindholm kör spanska VM-rallyt

Intressant. Emil Lindholm får köra det spanska VM-rallyt. Bild: Merita Mäkinen

Ingåbon Emil Lindholm kör det spanska VM-rallyt om dryga två veckor. Säsongens sista VM-rally inleds den 25 oktober.

För Emil Lindholm, 22, blir det nu det fjärde VM-rallyt med fyrhjulsdrift och det första i Spanien. Han tävlar med GRX-teamets Volkswagen GTI och har i vanlig ordning Mikael Korhonen som kartläsare.

- Det känns fantastiskt. Ett stort tack går till våra samarbetspartner. De satsar ännu på den här säsongen och uppfyller våra önskemål med att stödja det här sista projektet, säger Lindholm i ett pressmeddelande.

Även om det är den första starten i Spanien är rutten i sig tämligen välkänd. Under de två sista åren har nämligen Lindholm och Korhonen varit på plats där och gjort noter för tävlingen.

– Bortsett från en specialetapp har vi noter för allt. Det är också första gången jag kör den här typen av rally då den första dagen avgörs på grus och de två övriga på asfalt. Efter den första dagen har servicesidan 75 minuter på sig att ändra bilen från grus- till asfaltsförhållanden.

Bra erfarenhet

Rallyt inleds fredagen den 25 oktober. Målet når man på söndag eftermiddag.

– Jag har knappt kört med Volkswagen på asfalt, men tror att allt fungerar och att det går bra. Vår målsättning är att ta oss i mål, undvika misstag och få så mycket erfarenhet som möjligt av att köra på sydeuropeiska grus- och asfaltsvägar, säger Emil Lindholm.

Tänak i topp

I VM-serien har man nu kört 12 av 14 deltävlingar och Toyotas estländska förare Ott Tänak leder med 240 poäng. Sebastien Ogier, Citroën har 212 och Thierry Neuville, Hyundai, 199.

Efter dem är sedan luckan stor. Jari-Matti Latvala, Toyota, är bästa finländare på sjunde plats med 84 poäng – ett mera än Esapekka Lappi och Teemu Suninen.

Kvar att höra är alltså två rallyn. Efter Spanien står ännu det australienska VM-rallyt i tur i mitten av november.

Förar-VM: 1. Ott Tänak Estland Toyota 240, 2. Sebastien Ogier Frankrike Citroën 212, 3. Thierry Neuville Belgien Hyundai 199, 4. Andreas Mikkelsen Norge Hyundai 102, 5. Kris Meeke Storbritannien Toyota 98, 6. Elfyn Evans Storbritannien Ford 90, 7. Jari-Matti Latvala Finland Toyota 84, 8. Esapekka Lappi Finland Citroën 83, 9. Teemu Suninen Finland Ford 83, 10. Dani Sordo Spanien Hyundai 72.

Team: 1. Hyundai 340, 2. Toyota 332, 3. Citroën 278, 4. M-Sport Ford 200

Mer läsning