Linda Sandblom mitt i stormens öga

Linda Sandblom hamnade bokstavligen i stormens öga på lördagen i Lojo. Bland annat fotbollsmålet i bakgrunden flyttades av den kraftiga vinden samtidigt som hon förberedde sig för sitt hopp. Bild: Thomas Sundström

Lördagens höjdhoppstävling i Lojo bjöd på framgång och dramatik för Hangöhopparen Linda Sandblom. En andra plats med 181 centimeter var ett steg framåt, medan en kraftig stormby – precis när hon skulle hoppa – stod för dramatiken.

Grenkarnevalen stod inför sitt avgörande när tvåan Linda Sandblom skulle göra sitt tredje försök på 184 centimeter. Medan hon stod och förberedde sig kom det en plötsligt en stark vind från ingenstans.

Ett fotbollsmål, med en presenning som solskydd för hopparna, lättade från marken innan presenningen lossnade och allt vad lösa kläder, plaststolar och annan rekvisita blåste i väg tiotals meter ut över plan. Också den manuella resultattavlan fick sig en ordentlig luftfärd.

Efter ett tiotal sekunder avtog vinden – som benämndes som en sommartromb – och man kunde städa upp området. Den kanske mest anmärkningsvärda förlusten var att tävlingens officiella pappersprotokoll inte hittades.

– Det var en märklig situation. Jag förstod inte först vad som hände, utan blev förvånad över att det plötsligt blev en motvind. Sedan märkte jag att målet blåste iväg och försökte rädda mina saker. Mina väskor var ju öppna, men jag tror inte att något försvann, sade HIK-damen Linda Sandblom efteråt.

Nöjd tvåa

För henne kom tromben dessutom sällsynt olämpligt då hon alltså precis skulle göra sitt tredje försök på 184 efter två knappa rivningar. Nu fick hon ladda om, men vare sig hon eller Sini Lällä som hoppade efter Sandblom fick riktigt till det utan båda rev. Heta Tuuri som klarat 184 i andra försöket – precis före tromben– vann i stället på det resultatet.

– Det var en ovan situation, men inte vet jag hur mycket den påverkade. Samtidigt är jag nöjd, det här var ett steg framåt jämfört med årets första tävling, sade Sandblom.

Linda Sandblom blev tvåa i Lojo. Bild: VN-arkiv

Linda Sandblom klarade 181 i sitt tredje försök och blev två tack vare det. Också Sini Lällä gick över 181 i tredje försöket, men hade flera rivningar tidigare och blev trea.

– Jag hade en bra känsla och jag har inte varit bortskämd med hopp över 180 under den senaste tiden. Jag försöker koncentrera mig på detaljer och i dag kändes det som kurvlöpningen fungerade bättre. Det går åt rätt håll, sade Linda Sandblom.

Damernas höjdhopp: 1) Heta Tuuri Lahden Ahkera 184, 2) Linda Sandblom HIK Friidrott 181, 3) Sini Lällä Jyväskylän Kenttäurheilijat 181, 4) Miia Lindholm Helsingfors IFK 178, 5) Viivi Voutilainen Turun Urheiluliitto 178.