Liljedahlsgatan urusel plats för äldreboende

Platsen för ett äldreboende vid Liljedahlsgatan är absolut sämsta tänkbara!

Genvägen är en av stadens livligaste gator med en medelbullernivå på cirka 70 decibel dagtid. Järnvägen intill skramlar på med jämna mellanrum, börjande med första godståget som kommer klockan 5 på morgonen. Trafikbullret är ett underskattat problem vad gäller både boende- och arbetsmiljö. Konstigt att inte NTM-centralen har reagerat, det brukar annars blanda sig i det mesta.

Därutöver kan jag tänka mig att trafik- och parkeringsarrangemang kan vålla en hel del huvudbry, för att inte tala om lämpliga platser för utevistelse.

Det finns en perfekt tomt för nybygget! Dungen nedanför gamla Hagahemmet, ut mot Carpelansvägen. Med vettigt modulbyggande kan man börja med till exempel hundra platser, som enkelt kunde skarvas i senare mot tennisbanorna. Behovet av omsorgsplatser kommer inte att minska, vår befolkning är av den kategorin att allt från dygnet runt-vård till lite hjälp med hygienen behövs.

Omgivningen är också som gjord för att kunna röra sig utomhus, det är ju en lyx som få boendeenheter kan bjuda på. Och anhöriga skulle också på helt annat sätt kunna ställa upp och skjutsa sina anhöriga till blodprov eller EKG. Eller annars bara ta en uppfriskande promenad i näromgivningen.

Och sälj inte bort gamla Hagahemmet! Där kan man en massa stödfunktioner: äldre är i stort behov av fotvård, fysioterapi, hårfrisör eller något annat. Allt kunde skötas av inhyrda lokala aktörer eller i egen regi om resurserna finns. Eventuellt kunde man ha ett litet gym för sådana som själv vill upprätthålla lite muskelstyrka. Och till den sociala biten: ett par samlingsrum där man kan fira födelsedagar med nära och kära. Vilken lyx om ens kära mor skulle få fira sin 100-årsdag efter lite ansiktsvård, nykammad och med lite färg på läpparna! Det kallas inte fåfänga, det heter livskvalitet!

Bästa beslutsfattare, ännu är det inte försent! Det finns många driftiga och duktiga personer som kan tänka kreativt inom stadsförvaltningen. Vi måste själva ta initiativet, ingen kommer att servera oss färdigstekta sparvar. Och om någon tror att social- och hälsovårdsreformens trollstav säger simsalabim och alla problem är lösta, glöm det! Det är nu vi ska skapa förutsättningarna för en fungerande äldreomsorg.

Det är vi raseborgare som bäst känner till våra nuvarande och framtida behov av omsorg. Vi måste skapa fungerande strukturer så framtida vårdreformer verkligen kan leda till något bättre. Också vi lite äldre och skröpliga har rätt att känna att vi bor i världens lyckligaste land!

Ingen större skillnad vem som har ansvaret, huvudsaken att det skulle fungera. Med facit i hand ser vi att köpta tjänster inte är lätthanterliga eller ens fördelaktiga. Tryggast skulle det kännas om staden själv skulle hålla i trådarna. En tillräckligt stor omsorgsenhet skulle dessutom ha större flexibilitet i en resurspool.

Vårt sjukhus här i Raseborg har outnyttjad kapacitet. Om jag inte missminner mig har HNS' sjukhusdirektör Aki Linden lovat oss en geriatrisk specialitet i stället för allt som har körts ner. Här finns verkligen bra underlag att forska i, det är ju ett område som är ganska eftersatt. Gamla inremedicinska avdelningen är renoverad och bara väntar på att öppna igen! Tänk vilken vinn-vinn-situation!

Jag har medvetet valt att prata om omsorg, inte resurserat boende, för det låter som om pengarna styr hela verksamheten.

Ole Lindholm Ekenäs