Ligan mera avlägsen för EIF

EIF och Akseli Ollila jagade förgäves. HIFK vann toppmötet i Ekenäs med 3–0. Bild: Thomas Sundström

Ligadrömmen släcktes kanske inte helt för Ekenäs IF:s fotbollslag på söndagen, men vägen dit blev betydligt längre. Gästande HIFK vann toppmötet i division 1 med 3–0.

Efter en utmärkt säsong har de senaste veckorna varit tunga för EIF. Nu kom den tredje förlusten i följd och samtidigt betyder det att man tappade terräng i tabelltoppen.

– Vi mötte ett väldigt starkt lag, kanske det bästa i serien. HIFK gjorde det dessutom bra, man pressade oss och gav oss inget utrymme, sade EIF-tränaren Gabriel Garica Xatart.

– Det här var hittills viktigaste matchen under den här hösten. Vi kom välförberedda och kunde egentligen föra matchen som vi tänkt, sade HIFK-tränaren Teemu Kankkunen.

Inga chanser

På en fullsatt centrumplan gick man till 0–0 i paus. HIFK hade kanske lite mera av spelet, men de riktigt vassa chanserna uteblev dock länge.

Precis före paus kom dock det stora undantaget. Gästernas Tuomas Mustonen kom fri, men Jonathan Jäntti i EIF-målet läste situationen utmärkt och gjorde en bra fotparad.

I början av andra halvlek tog Mustonen sedan revansch. Jani Bäckman gav en bra passning och Mustonen rullade säkert in 1–0.

Målet var snyggt, men 2–0 var ännu snyggare. HIFK anföll igen på den högre kanten och bollen nådde Bäckman som fick till en drömträff.

I slutet försökte EIF jaga, men kom inte åt att skapa något. I stället kom ett tredje HIFK-mål på övertid efter slarv i EIF.

Tung match

HIFKvann nu rättvist inför nästan 1 700 åskådare. Framför allt försvaret var mycket bra och EIF:s chanser uteblev helt.

– Vi har spelat ihop oss och i det kändes tryggt hela tiden, sade viktiga Pauli Kuusijärvi i gästernas lag.

I EIF kämpade man nog, men fick litet ut av slitet.

– I den första halvleken led vi ingen nöd, men i andra blev det tufft. Samtidigt tycker jag att 3–0 nog var i mesta laget, sade EIF:s Zacharias Ekström.

Fortsättning följer

För EIF fortsätter serien på söndag med en ny hemmamatch mot Jaro. Efter förlusten mot HIFK är det egentligen bara segrar som gäller.

– Förstås är det inte roligt att förlora tre matcher i följd, vi måste fokusera på det viktiga och koncentrera oss på nästa match nu, sade EIF-tränaren Gabriel Garcia Xatart.

EIF–HIFK 0–3 (0–0)

EIF: Jonathan Jäntti; Zacharias Ekström, William Lindqvist, Chakib Hocine (65. Joel Apkini), Ville Sevón; Akseli Ollila (73. Mosawer Ahadi), Riku Selander, Jacob Bushue; Kevin Kauber (80. Etchu Tabe). Hanson Boakai