Ledare: Blont bombnedslag mot Cameron

Londons karismatiske borgmästare Boris Johnson ser nu sin chans att bli Storbritanniens nästa premiärminister.

Brittiska tidningar hade en huvudrubrik efter att Boris Johnson, borgmästare i London och medlem av premiärminister David Camerons tory-parti meddelade att han stöder ett brittiskt utträde ur EU, "Brexit". I olika versioner basunerade de ut Johnsons uttalande om ett nej till ett fortsatt brittiskt EU-medlemskap.

"Jag befarar att demokratin urholkas (om vi stannar), förkunnade Johnson bland annat i en krönika i The Daily Telegraph.

Bara två veckor tidigare skrev han en krönika i samma tidning där han talade för att britterna skulle stanna inom EU. Johnson har vid flera tillfällen uttalat sig mot Brexit under årens lopp.

Så vad fick honom att göra en helomvändning?

Det kan förstås handla om att han anser att Cameron borde ha haft mera gåvor på fickan från EU med sig hem. Men som den garvade politiker Boris Johnson är måste han ha förstått att resultatet måste bli en kompromiss.

Mer sannolikt är det i alla fall att det hela inte i första hand handlar om Brexit, utan om en maktkamp mellan Cameron och Johnson om vem som ska leda tories, en motsättning som partiet i det längsta har försökt undvika. Boris Johnson ser nu sin chans att bli den som går till historien som den brittiske politiker som får Storbritannien att stiga ut ur den europeiska gemenskapen – eller som åtminstone vill ge ett sken av att Storbritannien är oberoende och går sin egen väg.

Om Johnson skenar vidare på den vägen med skygglappar för ögonen blir han åtminstone inte den brittiska businessektorns kandidat.

Men onekligen är Johnsons beslut ett ordentligt bakslag för Cameron. Redan tidigare meddelade även justitieminister Michael Gove att han stöder Brexit. Gove räknas till en av Camerons närmaste medarbetare.

Den mest pragmatiska synen står försvarsminister Michael Fallon för. Han sade i en tv-intervju att EU ofta gör honom frustrerad. Men, tillade han, EU försvinner ju ingenstans även om vi lämnar unionen. Beslut som gäller Europa kommer att fattas också i framtiden – men utan att britterna kan påverka dem, om de inte längre sitter med vid bordet, påminde Fallon.

Cameron kan räkna med stöd från en grupp politiker och parlamentsledamöter som för inte så länge sedan befann sig närmast på kollisionskurs med Storbritannien. Skottarna vill höra till EU, oberoende av om resten av Storbritannien är med eller inte. I vissa kommentarer i den skotska tidningspressen yrkar man på en ny omröstning om självständighet med Storbritanniens eventuella utträde som argument.

Men som en äldre politiker i det skotska nationalistpartiet SNP påminde skottarna om: det är inte alls sagt att ett självständigt Skottland skulle tas emot med öppna armar av EU ens om Brexit skulle ha skett.

Den 23 juni ska britterna avgöra hur de vill ha det. Camerons ursprungliga tanke var att han genom att lova britterna ett referendum en gång för alla skulle förankra EU-medlemskapet i det brittiska folkets vilja. Han hoppades säkert att de, som inom hans eget parti högljutt krävde ett utträde ur EU, skulle lugna sig.

Det gick tvärtom. Fram till sommaren och omröstningen kommer vi ännu att uppleva många hätska utfall i det brittiska parlamentet och på sociala medier. Den första sammandrabbningen väntas i dag klockan 17.30 finsk tid. Då ska David Cameron presentera sitt EU-paket inför parlamentet.

Om Cameron lyckas argumentera för ett ja till EU har han nått vad han ville. Och går det tvärtom tar den blonde toryborgmästaren sin plats i huset på Downing Street 10.