Le Petit – en festival som växer

I Hangö. Dramapedagogen Maria Helander fungerar som svensk producent för veckoslutets festival. Bild: Lina Enlund

Förväntningarna på Le Petit festival är dubbelt så höga som i fjol. Under veckoslutet ordnas gediget program i Hangö med en internationell touch.

Den internationella konstfestivalen Le Petit Festival du Théâtre arrangeras inkommande helg den 2-4 september i Hangö, där den nu ordnas för andra gången. Festivalen har sina rötter i Dubrovnik, där den ordnats årligen sedan 2005.

– Fjolårets festival gjordes som ett pilotprojekt med mindre finansiering och besöktes av ett hundratal personer. I år har festivalen fått större understöd och erbjuder ett bredare och rikare programutbud. Vi hoppas på en dubbelt så stor publik, säger den konstnärliga ledaren Mi Aleksandra Grönlund.

Vill nå Raseborg

Dramapedagogen och producenten Maria Helander har fått i uppgift att ansvara för den svenskspråkiga marknadsföringen av programmet som är en nyhet för i år. Samtidigt har man velat bredda festivalen geografiskt på det lokala planet och hoppas även på många besökare från Raseborg.

– En stor del av programmet är ändå nonverbalt. Vi kommer att ha ett brett utbud av artister från bland annat Chile, Japan och Frankrike. Festivalen omfattar mycket annat än enbart teater. Konsten och musiken är minst lika framträdande under dagarna, säger Maria Helander.

Ändå är huvudsyftet med festivalen att kunna erbjuda verksamma konst- och kulturutövare i Hangö en möjlighet till synlighet och ett årligen återkommande arbetstillfälle. I år syns dessa inte så tydligt i programmet, men ambitionen är att de skall ges synlighet i takt med att festivalen växer och får fotfäste.

– Det här är samtidigt ett försök att förlänga sommaren i Hangö och locka turister till staden, säger Maria Helander.

Chile och dans

På programmet syns många internationellt kända stjärnor inom olika konstområden. Bland dem kan nämnas den svenska performancekonstnären Gustaf Broms som presenterar två splitternya verk i Hangö.

På lördag klockan 20.30 uppträder jazzsångerskan Ines Trickovic och pianisten Mikael Jakobsson med Cabaret Lilibelle i Hangö stadshus. De är en berättelse om längtan och hemlöshet, en resa genom tid och rum.

– Det är en av festivalens höjdpunkter. En annan är dansföreställningen Laji = Ihminen som framförs på Regattastranden på lördag klockan 15.30, säger Maria Helander.

Där uppträder dansare som har sina rötter i Chile. Bland dem hittas koreografen Gabriela Aldana-Kekoni, Poly Rodriguez, Leslie Apablaza och dansaren Riina Huhtanen. På plats finns även dansare från Hannele Soulasmaas dansskola i Hangö.

Dansverket är dagsaktuellt och har som ambition att ta ställning för samhället och nutidsmänniskans situation mitt bland rasism, fattigdom och våld.

Klä dig i mask

Under dagarna ordnas det även ett antal konstverkstäder. Bland dem kan nämnas en tvåspråkig där barn och unga får bygga sin egen skulptur utanför Casino på söndag mellan klockan 11-15. En programpunkt som rimmar väl med festivalens tema som i år är Love for the Next Generation – Kärlek till nästa generation.


Festivalen inleds på fredag klockan 18.30 med Red Carpet där man presenterar världskändisar som Lady Gaga, Angelina Jolie, Ai Weiwei och Donald Trump.

– Åskådarna får välja en mask och delta i paraden längs den röda mattan. Maskerna är utformade av den amerikanska designern Matthew Brill och platsen är Hotel Regatta, säger Maria Helander.

Ingen konkurrens

Bland andra intressanta programpunkter hittas även ett docklaboratorium och kommer att utmynna i en föreställning som väcker frågor kring det manipulativa samhället som omger människan. Hela festivalprogrammet och information om artisterna hittas på festivalens internationella hemsida.

Maria Helander som också varit med i arrangemangen för Hangö teaterträff ser ingen risk med att de två teaterorienterade festivalerna nu skulle börja konkurrera med varandra.

– De har lite olika målgrupper i sikte, utbudet är olika och veckoslutets festival är mera internationellt inriktad. Vår förhoppning är ändå att de som besökte teaterfestivalen i juni även skall hitta till den här.

Mer läsning