Läsvärt om klassiskt slott

Blickfång. Lina Enlunds bilder utgör en viktig del av helheten i den nya boken om Raseborgs slott. Bild: Lina Enlund

Raseborgs slottsruiner i Snappertuna är en av de stora sevärdheterna och klassikerna i regionen, men faktum är att det funnits överraskande lite skrivet specifikt om den anrika borgen.

Bok: Glans och vardag på Raseborgs slott. Text: Niclas Erlin. Foto: Lina Enlund. Utgivare: Västnyländska kultursamfundet 2018.

Så när författaren Niclas Erlin och fotografen Lina Enlund skred till verket fanns det definitivt en beställning. Resultatet blev boken Glans och vardag på Raseborgs slott – ett verk på modiga 100 sidor som berättar om borgens historia och utveckling.

Här går Niclas Erlin genom slottets uppkomst och storhetstid, men också genom den 300 år långa törnrosasömn som uppstod efter att borgen övergetts i mitten av 1500-talet. Också restaureringsarbetet, som inleddes i slutet av 1800-talet, och den övriga verksamheten i modern tid med bland annat den redan synnerligen etablerade sommarteatern ges utrymme.

Händelserika år

Fokus ligger ändå på storhetstiden. Borgen började troligen byggas under mitten av 1370-talet och helt färdig blev den väl aldrig. De medeltida slotten – dit Raseborg hör – byggdes ut steg för steg och Erlin skriver att det i praktiken pågick en ständig bygg- och reparationsverksamhet där.

Samtidigt var tiderna dramatiska. Politiskt var borgen ofta ett maktcentrum. Även om det är oklart hur många gånger slottet upplevt riktiga strider, visar arkeologiska fynd att det bland annat avfyrats stora mängder pilar från borgen.

"Raseborgs tid som levande slott sammanfaller till stor del med en period i den nordiska historien som kännetecknas av konflikter, en ständig kamp om tronen och maktkonstellationer som kan te sig smått märkliga ur ett nutida perspektiv.", skriver Erlin, men samtidigt fanns förstås också den normala vardagen. Även där spelade borgen en stor roll. Den gav en viss trygghet, och var därtill den i särklass största uppdrags- och arbetsgivaren i regionen.

Mäktigt verk

Detta och mycket annat står att läsa i Glans och vardag på Raseborgs slott. Boken gavs ut i somras av det Västnyländska kultursamfundet.

För en mångårig kollega kommer det förstås inte som en överraskning att Niclas Erlin skriver engagerande och med stor sakkunskap. Och precis lika väntat är att Lina Enlunds bildmaterial håller hög klass. Saga Erlins tidsenliga akvareller ger boken ytterligare en dimension. Helhetsresultatet är ett läsvärt och mäktigt verk om ett stycke lokalhistoria som är väl värt att lyfta fram.

Thomas Sundström Nyhetschef