Lärkkulla översvämmas av studerande

Succé. De australienska bröderna Jayden (vänster) och Joel (höger) Rif trivs på Lärkkulla. Rektor Juhani Jäntti (mitten) förbereder för rekordår på skolan. Bild: Patrik Lindström

Utbildnings- och kulturcentret Lärkkulla i Karis har ett positivt problem: skolan blir till hösten överfull med studerande.

Lärkkulla växer så det knakar. Rektor Juhani Jäntti säger att skolan inte haft så många studerande på länge.

– Det är helt otroligt. I slutet av 1990-talet startade vi hösten med 24 studerande och nu är de minst 124. Det är nog ett rekord, säger han.

Under året kommer studerandeantalet bara att öka i och med en andra skolstart i januari.

– Hundratals kommer att börja på Lärkkulla efter hösten. Internatet kommer att vara helt fullt. Vi kan bara ta emot fler studerande om de kan bo hemma. Vi är hur som helst glada över att se hur stort intresset är, säger Jäntti.

Allt fler vill studera vid Lärkkulla. Institutionen har studerande från många länder – allt från Taiwan till Australien. Två som hittat till Lärkkulla från Australien är bröderna Jayden och Joel Rif.

– Vi har kommit hit för att lära oss finska och vi trivs väldigt bra. Jag har lärt mig finska i snabb takt, säger Jayden.

Det goda ryktet sprids

Lärkkulla erbjuder flera utbildningar i språk och musik och är aktiv året om. Som språkhuvudämne kan man studera svenska, finska eller engelska.

En mycket populär linje är Lärkkulla pop & rock och det senaste tillskottet i utbildningar är Lärkkulla musical. Utbildningen kombinerar dans, sång och teater.

– Den här utbildningen finns ingen annanstans i Finland och jag tror att den lockar så många sökande i och med att man får kombinera många olika intressen. I allmänhet lockar nyheter, säger Jäntti.

De sökande till Lärkkullas utbildningar inför det nya läsåret var 450 till antalet.

Vad tror du att ökningen i antalet sökande beror på?

– Människor söker dit som andra far och varit. Det goda ryktet har helt klart spridit sig och många rekommenderar att vänner och bekanta söker hit, säger Jäntti.

Jäntti tror dessutom att en privat skola kan locka mer.

– Vi har de bästa lärarna och satsar dessutom på utbildningar som är unika och anpassade till tiden. Det faktum att det kostar att gå i skola gör en kanske lite mer motiverad också, säger Jäntti.

Skolan fick dessutom mycket god marknadsföring då en känd finsk videobloggare "vloggare" gjorde en video om Lärkkulla.

– Videon har mer än 48 000 visningar och massvis av kommentarer. Videon gjordes i april så det säger ganska mycket, säger Jäntti.

Från Australien till Karis

En typisk studerande vid Lärkkulla är en som nyligen flyttat till Finland och vill lära sig språket, antingen svenska eller finska.

– Många av våra studerande är just sådana som kanske blivit tillsammans med någon finländare och därför flyttat hit, säger Jäntti.

Han berättar att många finländare som bor utomlands uppmuntrar sina barn eller barnbarn att studera vid Lärkkulla för att bekanta sig med språket.

Jayden och Joel Rif från Australien har en finlandssvensk pappa, men kan själva varken finska eller svenska sedan förr. De förälskade sig i Europa för många år sedan då de reste här och bor nu i Finland.

– Vi drogs tillbaka hit helt enkelt. Europa är helt annorlunda än Australien. Vi är vana med att vara tvungna att resa hundratals kilometer för att komma till en annan stad i Australien, men så är det inte i Europa och det är trevligt, säger Joel.

Joel flyttade till Sverige för att lära sig svenska för sex år sedan, men det visade sig vara svårt.

– Jag försökte lära mig språket, men jag hade problem med det. Det kändes inte riktigt som min grej, men jag ville inte hem tillbaka. Jag reste hem en sväng för att säga hejdå till familjen och kom sedan tillbaka till Europa – men till Finland, säger Joel.

Jayden berättar att han köpte en engångsbiljett till Europa efter resan här och hade då inga planer då det gäller jobb och studier.

– Jag landade slutligen i Åbo där jag studerade en tid och nu är jag på Lärkkulla, säger Jayden.

Hur kom det sig att ni började på Lärkkulla?

– Jag ville lära mig finska och råkade ha en ledig termin så jag googlade efter skolor som kunde vara bra. Lärkkulla kom först upp och det lät som en bra skola, säger Jayden.

– Jag har lärt mig språket mycket bättre här än i Sverige, trots att man hört att finskan är svårare. Då jag kom hit kunde jag bara säga hej och tack på finska, men jag har ganska snabbt lärt mig mycket mer, tillägger Joel.

Snabb och effektiv utbildning

Jayden och Joel Rif trivs alltså mycket bra på Lärkkulla. De tycker om Lärkkullas stil på undervisningen.

– Jag hade ju bott i Finland ganska länge utan att förstå finska innan jag började på Lärkkulla. Nu förstår jag så gott som allting under lektionerna. Det som är roligt är att lärarna pratar finska och det kräver att man fokuserar och jobbar mer, säger Jayden.

Det är inte bara undervisningen som är bra på Lärkkulla.

– God mat finns det ju här också, skrattar Joel.

Båda vill stanna i Finland för gott och är överens om att man behöver kunna något av nationalspråken och finska var ett klart val för dem.

– Jag tänker nog komma tillbaka till Lärkkulla för att lära mig svenska också, säger Jayden.

Australien och Finland är så gott som varandras motsatser, men de trivs bättre i Finland än i Australien.

– Visst var det en chock att komma hit och känna hur mycket svalare det är här, men jag tycker att det är alltför varmt i Australien och trivs därför väldigt bra här. Jag tycker också att alla här är mycket mer genuina än i Australien. Allt där har blivit så amerikaniserat, säger Jayden.

– Finland känns som hemma helt enkelt och jag skulle inte kunna tänka mig att lämna landet, tillägger Joel.

Språket är nyckeln till arbetslivet

Juhani Jänttis leende blir större och bredare då han hör bröderna Rif prata gott om skolan. Han är stolt över att kunna hjälpa många med språket.

– Det är ett faktum att man behöver kunna språken, främst finska då, för att komma in i arbetslivet här. Det behövs. Det känns ledsamt att högt utbildade personer, till exempel läkare och advokater, som kommer från utlandet inte kan jobba med det de är utbildade till. Jobb finns, men det gäller att kunna språket, säger Jäntti.

Att ta en kurs på Lärkkulla kan därför vara ett effektivt sätt att lära sig svenska eller finska, eller kanske båda två.

– Studierna är ändå krävande – de fungerar inte som ett mellanår och det är viktigt att tänka på det, säger Jäntti.

Rektorn ser fram emot att inleda nya läsåret i höst och därmed också Lärkkullas rekordår.

– Vi har ett bra team på Lärkkulla och vi är väldigt nöjda med våra utbildningar. Vi välkomnar stolt alla nya studerande, säger Jäntti.