Lär dig spela handklockor

Klingande. Inkeri Aittola lär intresserade att spela så kallade handchimes på en workshop. Bild: Privat

När engelska klockringare i början av 1700-talet behövde ett sätt att öva de melodier de skulle spela på kyrkklockorna, utan att störa människorna som bodde nära kyrkan, föddes de mindre handklockorna (föregångarna till handchimes). Nu kan du lära dig spela sådana själv.

En handklocka är ett stämt instrument som ringer en enda ton. Man brukar rada upp dem i samma ordning som tangenterna på pianot. Handklockor spelas oftast i grupp därför att en enda person har svårt att hinna spela mera än enbart några klockor, även om solospelning också är möjlig.

Handklockor är gjutna i brons och därför rätt dyra. Handchimes, som är lämpliga för nybörjare, skapades som ett förmånligare alternativ till bronsklockorna. En chime är ett stämt fyrkantsrör som har en liknande spelmekanism som en handklocka. I praktiken spelar man ofta klockor och chimes tillsammans därför att deras toner är lite olika. En klocka är klarare och en chime mjukare.

- Klockringning är roligt och nu för tiden finns det ganska många grupper som spelar handklockor och chimes i Finland. Själv spelade jag handklockor för sex år sedan i Kallavesi församlings handklockskör Dolce, berättar kantorn i Ekenäsnejdens svenska församling Inkeri Aittola.

Nu leder hon tillsammans med kantor Pia Nygård en workshopen där deltagarna får bekanta sig med instrumenten, lära sig olika tekniker och öva in en repertoar som framförs i högmässan i Ekenäs kyrka den 15 mars.

Instrumenten som används i workshopen omfattar två oktaver. De är lånade av director cantus Seppo Kirkinen som fungerade som dirigent för den klockkör som Aittola själv spelade i. Intresserade kan anmäla sig till Inkeri Aittola per telefon 044-755 3628.

Ekenäs församlingshem, 13–15 mars.

Mer läsning