Lappvikfabrikens stängning stor förlust för regionen – nu är det upp till SSAB att ta hand om personalen

Kollegerna Denis Strandell och Ragnar Lundqvist är besvikna på SSAB och dess styrelses beslut. Bild: Arkiv

Hangös stadsdirektör Denis Strandell säger att det nu är upp till SSAB att jobba för att de anställda ska må bra efter stängningsbeslutet. Stadsdirektör Ragnar Lundqvist i Raseborg tror inte arbetstagarna vill flytta till någon annan av SSAB:s fabriker.

Hangös stadsdirektör Denis Strandell är besviken över SSAB:s beslut att lägga ner rörfabriken i Lappvik. Han skräder inte på orden om beslutet bolaget fattat.

– Det är ju ett helvete att det går på det här sättet. Min businesshjärna förstår inte det här beslutet, men tyvärr var det inte helt oväntat. Det är sällan som det startas samarbetsförhandlingar utan orsak, säger Strandell.

– Jag förstår inte hur de lägger ner en av sina mångsidigaste enheter i Finland. Det är en lönsam enhet med den i särklass största arbetskunskapen, säger Strandell.

Han lyfter också fram att fabriken i Lappvik är certifierad för att tillverka ett antal produkter som inte kan produceras någon annanstans.

– Det går inte att flytta den produktionen utan att göra extra satsningar. Det är helt oförklarligt varför SSAB gör så här.

Strandell säger att nästa steg är att underhandla med SSAB för att på bästa sätt hitta former som lindrar beskedet för de som arbetar för fabriken.

– Mina tankar går närmast till arbetarna och deras familjer. Det här är mycket illa för både Raseborg och Hangö. Jag har blivit kontaktad av SSAB:s ansvariga direktör och vi ska träffas, säger Strandell.

Han säger ändå att det ännu är för tidigt att säga vad som kan göras. Men en sak har han på klart:

– Det är klart att med en så här stor arbetsgivare och deras resurser så är det upp till dem att ställa upp för sina arbetstagare som i vissa fall ställt upp för dem i årtionden. Vi måste göra det så lindrigt för de anställda som möjligt.

Tror produktionen lider

Denis Strandell lyfter också upp problemet med kunnandet som finns på fabriken i Lappvik.

– De har ett 50 års industriellt arv. De har specialiserat sig på det mest krävande produktionen. Ska SSAB fortsätta producera med motsvarande kapacitet måste de ha samma kompetens, och jag tror inte att många är villiga att flytta till Tavastehus eller andra enheter.

Och Strandell tror inte heller att produktionen i Lappvik kommer att gå för full maskin tills fabriken stängs.

– När jag talade med Kari Väliaho (chef för rördivisionen inom SSAB) sade han att det tar två år att stänga ner fabriken. Jag frågade om han verkligen tror att människorna i Lappvik väntar i två år? Det tror jag inte en sekund, de kommer att söka sig bort så snabbt som möjligt.

– Lappvikfabriken kommer inte att fungera efter några månader, säger Denis Strandell.

Tror inte arbetskraften vill flytta

Raseborgs stadsdirektör Ragnar Lundqvist var på resande fot i fredags och fick beskedet om fabriken i Lappvik när VN ringde upp honom.

– Det är mycket beklagligt för hela regionen. Över hundra personer blir utan jobb och jag tror att ganska få av dem är redo att flytta till någon av de andra fabrikerna. Till all lycka är det högkonjunktur just nu så det finns lite större förhoppningar att hitta nya jobb för dem som blir utan.

– Min uppfattning är att personalen kom med ett ganska gångbart alternativ. Det har arbetsgivaren tydligen inte beaktat.

Någon krisplan för fallet Lappvik finns inte. Men Lundqvist säger att han ska tala med sin kollega i Hangö, Denis Strandell.

– Vi måste undersöka om det finns statliga strukturomvandlingspengar att ansöka om.