Lappvikfabriken stängs 2020

Dystert. Fredagens besked var om möjligt ännu dystrare än vädret. Bild: Harald Grönstrand

Efter en utdragen och smärtsam process för de anställda kom det väntade beskedet: Lappvikfabriken stängs.

SSAB:s styrelse i Sverige valde att godkänna den finska ledningens förslag om att fortsätta med fyra fabriker i Finland i stället för fem.

SSAB väljer att investera närmare 29 miljoner euro i fabriken i Tavastehus.

Varför Tavastehus och inte Lappvik?

– Av affärsmässiga orsaker. Sett till den ekonomiska helheten var det ett bättre alternativ, säger Kari Väliaho som är chef för rördivisionen inom SSAB.

Det är ett tungt beslut lokalt – var det ett tungt beslut för er?

– Det var ett stort beslut. Därför har vi gått igenom allt noggrant för att vara säkra på att vi gör rätt. Därför har det också dragit ut på tiden. Att lägga ner en fabrik är stort, sällsynt och unikt. Det är också ett svårt beslut att ta.

Beslutet innebär att Lappvikfabriken körs ner så att den kan stängas senast 2020.

Nu ska man göra upp en plan för hur fabriken ska köras ner.

– Om produktionen fungerar bra kan den fortsätta långt in på 2020.

Det innebär också att 115 personer får söka sig en ny arbetsgivare. SSAB Europe erbjuder ändå de anställda arbete på koncernens övriga fabriker.

Hur många av de Lappvikanställda som är intresserade av det vet Väliaho inte.

– Beslutet togs på torsdagseftermiddagen. Planeringen och diskussionerna med de anställda inleds i sinom tid.

De övriga fabrikerna finns i Oulainen, Pulkkila och Toijala.

Fabriken i Lappvik fyller 50 år nästa år.

Föreslår ministerträff

För regionen är en nedläggning av rörfabriken i Lappvik ett stort bakslag. Fabriken är en av största arbetsgivarna i regionen.

För sex år sedan drabbades Västnyland och Lappvik av en hård smäll då FN-steels stålverk lades ner. Då blev närmare 400 personer utan jobb så gott som över en natt.

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist drar paralleller till denna katastrof även om SSAB är en katastrof i något mindre skala.

– Den största överraskningen var det första beskedet, att en fabrik som gör bra ifrån sig är hotad. Efter det har man bara vågat hoppas på förändring och på att de anställdas planer hade fallit i god jord. Så detta är framför allt ett beklagligt beslut sett från min men i synnerhet de anställdas och hela regionens synvinkel. Någon jättestor överraskning är det inte.

Blomqvist deltog i den delegation som uppvaktade näringsminister Mika Lintilä (C) tidigare.

– Det skulle vara klokt att träffas i den sammansättningen igen, det vill säga riksdagsledamöter, stadsdirektörer och fabriksanställda. Vi kan inte göra någonting åt själva beslutet. Men vi kan eventuellt diskutera strukturomvandlingsbidrag som vi fick i samband med Koverhars konkurs. Men det enda som kan ersätta 115 jobb är nya jobb. För att få arbetsplatser hit, det vill säga företag som går så bra att de vill anställa, måste vi föra en långsiktig politik.

"Bör ta ansvar"

Blomqvist kollega i riksdagen Maarit Feldt-Ranta (SDP) kommenterar också nyheten som hon kallar "stor och dramatisk för regionen".

– Den så kallade Lappvik-gruppen har jobbat imponerande, men det räckte inte ända fram. Nu gäller det för samtliga aktörer att ta ansvar för att trygga de anställdas situation och regionens intresse. Företaget, Raseborgs stad och Hangö stad bör göra sitt.

Feldt-Ranta säger att det också är av intresse vad som sker med fastighetsmässan och området.

– Staten bör se till att omställningsskyddet fungerar. Jag kommer att samarbeta med alla berörda parter för att främja frågan. Och har redan kontaktat fabrikens arbetarskydd för att uttrycka mitt stöd för och sympati med personalen.