Långdistansaren som blev operasångare

Aktiv. Henrik Sandström har inga planer på att trappa ner på de fritidsaktiviteter han sysslat med på sidan om karriären. Bild: Arkiv

Henrik Sandström minns en tuff tid som Sjundeås kommundirektör då han efter fritidsmässan i Helsingfors det här veckoslutet går i pension.

På Mässcentrum i Helsingfors är fritidsmässan Go Expo i startgroparna på fredagseftermiddagen och det fullkomligen kryllar av hurtbullar och extremidrottare. I en av montrarna kan besökarna lära sig om landets föreningar för friluftsområden. Där hittar vi Henrik Sandström, verksamhetsledare för Föreningen Nylands friluftsområden, som gör sitt sista arbetsveckoslut innan pensionen. Sjundeås tidigare kommundirektör åren 2001–2009 avslutar därmed karriären i hög hastighet.

– Det är svårt att säga hur det känns. Då jag slutade som kommundirektör var det för att jag kände att jag inte orkade längre, det är ett tufft jobb. Arbetet på föreningen har i kontrast varit ett drömyrke, och det har på ett annat sätt känts meningsfullt, säger Sandström.

Att arbetet som kommundirektör var tufft betyder inte att det var en dålig tid för Sandström. Han var en drivande kraft i utvecklingen av Sjundeås centrum under en tid då Sjundeå upplevde en stadig tillväxt.

– Sjundeå växte mycket under min tid, hur mycket min förtjänst det var vågar jag inte säga, säger Sandström med glimten i ögat.

Gillade Fanjunkars

Han lyfter upp återuppbyggandet av Aleksis Kivi-torpet Fanjunkars som ett av de finaste projekten han jobbade med som kommundirektör.

– Det är inte kanske vad kommundirektören vanligtvis ska göra, men det var ett roligt projekt och det blev gjort. Jag är ännu också ordförande, och det var också det som gjorde att jag kom med i byggandet av den nya allaktivitetshallen.

Han har inga planer på att trappa ner på de fritidsaktiviteter han sysslat med på sidan om karriären. Vilket är klart, med tanke på att Larsmosonen Sandström också hunnit vara en medaljplockande långdistansare för IF Drott i tiderna.

– Jag har många projekt som jag nu kan fokusera på. Och så klart får jag mer tid till att vara ute i naturen, på vår förenings områden. Helst och paddla men min fru.

Vill lära sig italienska

Föreningen Nylands friluftsområden äger stora områden på olika håll i landskapet. Till Sandströms favoriter hör Pörtö och Kvarnträsket i Borgåtrakten och stränderna i Störsvik hemma i Sjundeå. Sandström passar på att tipsa om föreningens mobilapp.

– Där finns alla de eldplatser, toaletter och så vidare som vi upprätthåller utmärkta, så det är ett väldigt bra hjälpmedel för den som ska ut i friska luften.

Förutom naturlivet kommer Sandström att ta ett rejält kliv in i den italienska musikkulturen när pensionen kickar in på måndag.

– Nu ska jag börja sjunga klassisk, italiensk musik på allvar. Operor, arior och sådant. Jag började för fem år sedan i Fanjunkars sångare, nu ska jag sjunga ännu mer. Det betyder i sin tur att jag har lovat mig själv att lära mig italienska, vilket också ska bli av nu.

Mer läsning