Lång dag gav seger i Hangö

Jubel. Ville-Petteri Ahti tog den långa vägen, men det blev en seger. Bild: Thomas Sundström

Kotkaspelaren Ville-Petteri Ahti tog hem herrklassen då tennisveckan i Hangö avslutade med finalerna i huvudklasserna. Till det krävdes dock nästan sex timmars spel ute i Hangösolen

En stor del av det finländska tennisfolket återfanns i Hangö under den förra veckan för den traditionella tennisveckan. Samtidigt gjorde man också upp i den fjärde deltävlingen i den finländska touren för elitspelarna.

På damsidan gick segern där till första seedade Oona Orpana som i semifinalen besegrade Peppi Ramstedt med 6–2; 6–1. Den andra semifinalen blev sedan en thriller då Alexandra Anttila slog ut Mariella Minetti med 7–5; 3–6; 6–3 i en match som räckte exakt tre timmar.

Och det blev också den sista matchen som spelades i den klassen. Anttila kom inte till spel i final, utan HVS-spelaren Orpana vann på walkover.

– Alexandra var för sliten och hade känningar, så man förstås ju det. Men litet synd är det ju att inte matcher kan spelas som tänkt, sade tävlingsledaren Ville-Heikki Talvenmaa.

Ahti skrällde och skrällde

På herrsidan hade Ville-Petteri Ahti en fin helg då han i tur och ordning besegrade första seedade Lauri Kiiski i kvartsfinalen, fjärde seedade Alex Hedman i semifialen och slutligen andre seedade Patrick Kaukovalta i finalen. Söndagens semifinal och final tog nästan sex timmar i anspråk så det blev en lång dag.

– Den hade kunnat gå hur som helst, det hängde på några bollar hit eller dit, sade Ahti efter semifinalen.

På den andra spelhalvan var Kaukovalta ohejdbar på vägen till final. Semifinalen mot Verneri Tuomi vann han med klara 6–0; 6–2.

– Det var kanske min bästa match för säsongen, sade Patrick Kaukovalta som representerar HVS-tennis i Helsingfors.

En seger till

För Kaukovalta som tillhör Finlands mest intressanta spelare, fortsätter nu säsongen med några turneringar i Finland. Därefter återvänder han till universitetstennisen i Alabama.

– Jag har varit ett halvt år där nu och det har varit mycket intressant och givande. Det är en bra väg att gå för finländska spelare.

I finalen i Hangö blev det dock förlust för Kaukovalta då Ahti åter en gång steg fram. Segersiffrorna var 7–6; 2–6; 6–3 för Ahti som trivdes i Hangö.

– Förhållandena och förutsättningarna är alltid fina i Hangö. Nu har det dessutom blivit ännu bättre, man jobbar bra för tennisen här, sade Ville-Petteri Ahti på söndagen.

Fin turnering

För tävlingsledaren Ville-Heikki Talvenmaa var det förstås fina ord att höra. Han representerar i och för sig KTS i Kouvola som bistod lokala HTK med arrangemangen under den klassiska tennisveckan i Hangö

– Det här är så stora tävlingar att det behövs mycket folk. Totalt har vi nu spelat 500 matcher i 33 klasser och allt har nog gått bra. Vi har dessutom haft tur med vädret i år, sade Talvenmaa.

Tennisveckan i Hangö– tillhör de verkliga klassikerna i tennis-Finland. Det att deltävlingen i Finnish Tour ingick höjde profilen ytterligare.

– För finländsk tennis är den här turneringen viktig och jag tycker också att det har varit en riktigt bra standard. Många av våra toppspelare var på plats, sade Ville-Matti Talvenmaa.

Hemmaframgångar

I tennisveckan segrade Hangö tennisklubbs Samuli Alaluusua i herrarnas C-klass. I finalen besegrades Tomas Husa med 6-4, 6-2. HTK:s Niklas Rosvall och Linus Lönnqvist tog sig till semifinal i herrarnas C-dubbel.

I herrar 30+ vann HTK:s Casimir Lindholm och även i H45+ blev det en hemmaseger. I den klassen var det Jyrki Alaluusua som vann. HTK:s Ari Heinilä vann klassen H60+ och Thea Forstén nådde semifinal i damer 45+.

HTK:s Arthur Alen tog sig till final i P18.

När det var dags för familjeklasserna lyckades Ekenäs tennisklubb ta en seger. Inger Holmberg och Emilia Lindh var bäst i dubbeln för mor och dotter. I mixeddubbeln tog sig Alen till final, han spelade med Maisa Knuutila från KTS. Paret förlorade ändå mot Clarissa och Caius Blomqvist.