1. Välj lån efter dina behov

Det finns ett gäng lånetyper att välja mellan. Vilket lån som passar dig beror i huvudsak på vad du ska använda pengarna till.

• Snabblån. Den som är i behov av ett mindre lån under bara ett par månader kan välja att teckna ett snabblån. Var dock beredd på den höga räntan som riskerar göra lånet dyrt om du inte betalar tillbaka skulden i tid. De flesta långivarna erbjuder idag snabblån utan UC vilket möjliggör för fler personer att beviljas ett sådant lån.

• Privatlån. Ett privatlån lämpar sig bäst för dig som vill låna en större summa pengar under längre tid. Dessa lån kräver ingen säkerhet och har lägre ränta än snabblån.

• Samla lån. Vill du teckna ett lån för att betala av dina dyra smålån och krediter kan du välja att samla lån. Det innebär att du tecknar ett större lån för att betala av din sammanlagda smålåneskuld. Men eftersom räntan på större lån är lägre än den för högkostnadskrediter kan du sänka dina månatliga kostnader och spara pengar.

2. Jämför alltid långivarens erbjudanden

Oavsett vilken typ av lån du är ute efter gör du alltid bäst i att jämföra lånen med varandra för att säkerställa att du hittar det bästa för dig.

Vad bör jag jämföra?

Ränta

Övriga avgifter

Krav och övriga villkor

3. Fokusera inte bara på räntan

Räntan är en stor del av kostnaden för ett lån - men den är inte allt. Lägg därför inte allt fokus på att hitta lånet med den lägsta räntan. Många gånger tillkommer även aviavgifter, startavgift och uttagsavgift som höjer totalkostnaden ytterligare.

Genom att undvika alla övriga kostnader finns det mycket pengar att spara sett över hela löptiden.

Tänk på det här! Många gånger slipper du betala aviavgifter om du väljer att betala lånet via autogiro.

4. Låna inte mer än du behöver

Undvik att låna mer pengar än du absolut måste. Ju mer du lånar, desto dyrare blir ditt lån i form av räntekostnader och övriga avgifter. Se till att betala tillbaka lånet så fort du kan för att undvika onödigt höga kostnader.

Ett bra tips kan även vara att låna pengar av en närstående, exempelvis en familjemedlem. Då slipper du ofta betala ränta för lånet.

5. Ta höjd för räntehöjningar och oförutsedda utgifter

Oavsett vilket lån du ansöker om erbjuder de flesta långivarna rörlig ränta. Det innebär att din ränta kan komma att ändras under löptiden. När du ansöker om ett lån är det viktigt att du tar höjd för detta för att säkerställa att du kan betala tillbaka dina låneskulder även om räntan skulle höjas. Du kan även drabbas av oförutsedda utgifter som påverkar dina möjligheter att betala tillbaka ditt lån i tid.