Alla bolag som vill ha möjligheten att låna ut pengar till konsumenter, så kallad konsumentkredit, måste sedan 2014 ansöka om ett särskilt tillstånd från finansinspektionen. Detta beror på att många av företagen som erbjöd så kallade snabblån använde sig av fula knep så som oväntade avgifter eller dolda ränteökningar för att kunna erbjuda lägre räntor.

Snabblånen är särskilt kända för sin korta löptid och förhållandevis höga ränta. Problemet för konsumenter var risken för överskuldsättning på grund av dessa plötsliga ökningar i kostnaden för lånet. Tack vare finansinspektionens nya förordningar måste långivarna tydligt ange den effektiva räntan för alla lån, så att den faktiska kostnaden är lättare för konsumenten att jämföra. Alla som vill låna pengar bör jämföra alla erbjudanden först.

Nominell ränta vs. effektiv ränta

Den siffra som oftast anges i procent och kallas för "ränta" är egentligen räntesatsen i de flesta fallen. Detta är kostnaden för lånet, som exempelvis kan vara på 5% och betalas per månad, kvartal eller år. Anledningen till att räntesatsen inte är ett effektivt sätt att jämföra lån på är helt enkelt på grund av att det ofta finns fler avgifter, tillägg och kostnader kopplade till lånet.

Den nominella räntan innefattar däremot räntesatsen, plus den eventuella räntan på räntan. Det är således en bättre siffra för att göra jämförelse än bara räntesatsen, men den inkluderar fortfarande inte kostnader så som öppningsavgiften, hanteringsavgifter, faktureringsavgifter eller förseningsavgifter. Det är därför effektiv ränta har introducerats.

Tanken är att den effektiva räntan ska inkludera alla reella kostnader för lånet över en ettårsperiod. Den innefattar alltså räntan, räntan på räntan, samt alla eventuella avgifter, tillägg och andra kostnader. Tjänster som Lainanvälittäjä gör ansökan åt dig och låter dig jämföra den effektiva räntan för alla tillgängliga låneerbjudanden.

Det garanterar att du enklare får ett lån som är billigare och bättre, vare sig det är ett smålån eller om du vill slå ihop flera skulder till ett kombinerat lån. Det tar endast ett par minuter att fylla i ansökan och du får svar på cirka 15 minuter. Fall inte i fällan när du söker ett lån –jämför den effektiva räntan först.