Labyrinten satsar på motion

Hopp. Jenna och Janika Järvinen visar för pappa Esko hur motionsbanan fungerar. Bild: Mira Strandberg

På daghemmet Labyrinten i Karis ville personalen vända trenden av treåringar som rör sig för lite. I maj har motion varit på programmet dagligen – för alla barn.

Motion i alla former har präglat daghemsbarnens vardag mer än vanligt på daghemmet Labyrinten under maj. Månaden har vikts för en målmedveten satsning på motion efter undersökningar som visat att treåringar rör på sig alldeles för lite.

Inspirerade av ett besök av IF Raseborg skaffade daghemmet motionsfrämjande utrustning – bland annat hinder av olika slag – och satte i gång.

– Då IF Raseborg var här och berättade om sin verksamhet var barnen jätteivriga. Vi fick idéer av sådant material de hade och så beslutade vi oss för att storsatsa och köpa egen utrustning, säger daghemsföreståndare Janet Zweigberg.

Så banor på daghemsgården har blivit vardag den här månaden, och parkourparken strax intill daghemmet har varit välbesökt.

Pappa med i svängarna

Under motionsmånaden löptes också den redan traditionella ministaffettkarnevalen intill Labyrinten. Den lekfulla tävlingen arrangerades redan för 17:e gången och i år deltog utöver Labyrinten också Billnäs daghem.

– Vi hade lagat upp fina banor med band, det var jätteroligt, säger Zweigberg.

För att involvera också föräldrarna i motionssatsningen viktes några eftermiddagar till en motionsbana i samband med att föräldrarna kom efter sina barn. Tanken var att barnen skulle visa sina föräldrar vad de gjort under dagen och hur man ska gå till väga på banan.

En av de pappor som gick banan med sina döttrar var Esko Järvinen. Han hade inte hört om motionssatsningen tidigare men tyckte det var en bra grej.

– Det var en liten överraskning men riktigt roligt. Hemma brukar vi gå på promenader och cykla med barnen och så leker de i skogen intill vårt hus, säger han.

Dottern Jenna Järvinen fnissar förtjust då pappa går med henne i banan.

– Det var tassigt, säger hon.

Själv tycker hon bäst om att hänga, och så gillar hon att gå på gymnastik som daghemsgruppen gör en gång veckan.

Mer läsning