Kyrkoskatten ger valuta för pengarna

I Raseborg samlas kandidater till Ekenäsnejdens svenska församling och Karis-Pojo församling av SFP:s kommunorganisation. Speciellt Ekenäsnejdens församling har ett utbrett området med församlingsverksamhet i Bromarv, Tenala, Ekenäs och Snappertuna.

– Folket uppskattar att de som är med är sådana som de annars också ser på gatan där de bor. Så vi försöker få kandidater från alla orter. På en del orter går det bra, på andra sämre, säger Isabella Alén som är en av dem som aktiverat sig i sökandet efter kandidater.

Fast i stället för att tala om att leta efter kandidater skulle hon önska att kandidater själva skulle ta initiativ.

– Jag skulle önska att de som vet att de vill jobba för församlingen skulle ta kontakt med oss, i stället för att vi ska jaga dem. Man kan ju inte tvinga någon.

– Församlingarna förvaltar ett viktigt kulturarv på alla sätt. Folk åker till Rom och Venedig och tittar på gamla fina kyrkor men här hemma skriver de ut sig ur församlingen och tänker inte på att en del av församlingarnas intäkter går till att förvalta våra kyrkor.

Och det är bara en bråkdel av det viktiga arbete församlingen gör, menar Alén.

– Församlingarna gör mycket gott för människorna i staden. Det är en hel vardag de sysslar med. De jobbar för familjer, åldringar och ungdomar, de ordnar fina gratiskonserter och mycket mer. Man får väldigt mycket för kyrkoskatten bara man förstår att använda sig av det, säger hon.

Kandidatuppställningen för Karis-Pojo församling löper enligt planerna.

– Det ser helt lovande ut, vi är på rätt väg. Vi tror nog att vi kommer upp till samma mängd kandidater som vi hade senast, säger Kerstin Ilander, som är en av dem som håller i trådarna för nomineringen.

Ny grupp på finska

I Raseborg har det också grundats en helt ny grupp för kandidater i församlingsvalet. Kom alla är en riksomfattande gruppering som ställer upp kandidater på många håll. I Raseborg har den listan inte fått några kandidater att ställa upp i valen till de svenskspråkiga församlingarnas förtroendemannaorgan. I Raaseporin suomalainen seurakunta finns däremot en kandidatuppställning.

– Vi har lämnat in vår lista men ännu finns det plats för flera. Om någon vill ställa upp på svenska måste de däremot grunda en egen valmannaförening. Men det kan gå ganska snabbt, säger Tuula Huuhtanen som engagerat sig i frågan.

Kandidatnomineringen för församlingsvalet tar slut den 17 september.

Mer läsning