KyIF får koncentrera sig på kvartsfinaler

Ingrid Degerth är en av KyIF:s absoluta nyckelspelare. Atlasspelarna är Matilda Cordeiro och Nea Heerman. Bild: Thomas Sundström

Det blev en seger med 29–20 för Kyrkslätt IF över Atlas i söndagens hemmamatch i FM-seriens nedre slutspel. Redan före matchen var det dock att KyIF vinner serien och nu kan fokusera på kvartsfinalerna.

Segern i den nedre slutserien avgjordes på lördagen då Sjundeå IF förlorade i Åbo. Därmed var KyIF:s serieseger klar, och laget kan nu inrikta sig på kvartsfinaler mot det övre slutspelets fyra.

– Vi har ju redan en tid varit klara för kvartsfinalerna, och vi fortsätter arbetet. Vi är på rätt väg, men det finns många detaljer att se på, sade KyIF-tränaren Tomas Mecklin.

Mycket talar också för att Grankulla IFK står för motståndet i kvartsfinalerna. Grankullalaget är just nu fyra i det övre slutspelet, fyra poäng efter trean BK-46 då två omgångar återstår och skall då dessutom ännu möta starka Dicken.

– Men vi ser vem vi får möta, intressant blir det oberoende, sade Mecklin.

Enkel seger

Mot Atlas var det ingen större fråga om saken. Segern skrevs till 29–20 sedan KyIF i slutet av första halvlek gått loss från 8–8 till 13–8.

Bra i hemmalaget spelade Suvi Erhovaara i målet. Mest imponerande var kanske ändå faktum att KyIF:s tolv första mål fördelades på tio olika spelare.

– Jämnheten är vår styrka, vi har många spelare som vill stiga fram och ta ansvar, sade Mecklin.

Också Atlas hade sin bästa spelare i målet i form av Tia Lehtinen. Vandalaget kommer att sluta på en fjärde plats i det nedre slutspelet – den saken är lika klar som KyIF:s serieseger.

Viktiga matcher

Samtidigt är KyIF:s två avslutande matcher i slutserien mot SIF (borta) och ÅIFK (hemma) allt annat än ointressanta. Det är just SIF och ÅIFK som gör upp om den andra platsen i slutspelet som samtidigt medför den fjärde kvartsfinalplatsen.

Båda lagen har dessutom samma program med matcher mot KyIF och Atlas, så KyIF:s matcher kan vara helt avgörande. Samtidigt finns också den lilla aspekten att när slutspelet inleddes förlorade KyIF hemma mot SIF och spelade oavgjort i Åbo.

– Vi försöker vinna båda matcherna och kunna ta med det till kvartsfinalerna. Det är spännande när det står mycket på spel, sade Tomas Mecklin.

KyIF: Jessi Laasio 5, Felicia Grönholm 5, Johanna Degerth 4, Ingrid Degerth 4, Elin Männikkö 3, Carla Ström 2, Matina Keserci 2, Karolina Kaivola 2, Liisa Holopainen 1, Susanna Arvekari 1.

Atlas: Erica Gustafsson 6, Susanna Larkimo 4, Emmi Högbacka 3, Matilda Cordeiro 3, Kristiina Helaskoski 2, Wilma Rehnström 1, Nea Heerman 1.

Mer läsning