Kvinnor som tar plats visas i Fokus

Ymnigt. Stora hårmanar i olika färger präglar Anna Lucia Silfvasts kvinnor Bild: Marit Lundström

Stora hår i blått och rosa, oproportionerliga kroppar och röda läppar har ockuperat Fokus i Karis.

Utställning: Festen

Konstnär: Anna Lucia Silfvast

Tid: 6–25.2.2017

Plats: Galleri Fokus, Karis

Konstnärsträff 14.2. kl. 17.30-19.00

Det är inga porträttlika eller verklighetstrogna människor som Anna Lucia Silfvast målar. Däremot är de livfulla. Och de tar plats, de vågar synas och höras. Det är befriande i sig, och om man sätter sig ner i galleriet en stund har man definitivt sällskap av de färgstarka figurerna.

Silfvast säger att hon målar expressivt och intuitivt, och det vittnar också resultatet om, ett slags expressiv naivism – utan de dekorativa element som ofta märks i naivistiska målningar.

Ber inte om ursäkt

Konturer bidrar till att ge målningarna kraft och styrka, och färgerna ber inte om ursäkt.

Bäst är Anna Lucia Silfvast i mina ögon när hon håller en tydlig, klar linje som i närbilderna av kvinnor med rosa och turkosfärgade hårmanar, kallade Gråt inte älskling och I'm not the yellowhaired girl.

Också målningarna av kvinnor i helfigur är charmanta i sin direkthet och de utstrålar en bedårande tafatthet som i När ljuset släckts och If I show you my flowers vill you follow me?

En del av ansiktsbilderna på en skärm i rummet framstår däremot mera som övningsarbeten. Framför allt är det färghanteringen som kan framstå aningen klottrig.

Ärligheten viktigast

Känsla. Anna Lucia Silfvast eftersträvar inte av avbilda verkligheten utan att förmedla en ärlig känsla. På bilden en av hennes festklädda kvinnor. Bild: Marit Lundström

Anna Lucia Silfvast har senast studerat konst i 3,5 år i konstskolan Alfa Art i Helsingfors, men före det också gestalt- och konstterapi i Snellmanhögskolan och Ihmissuhdetyö ry samt färglära i Fria konstskolan och gått konstlinjen vid Västra Nylands folkhögskola. Hon har medverkat i grupputställningar bland annat på Kabelfabriken i Helsingfors, men det här är hennes första soloutställning.

Färgerna, känslan och ärligheten är viktigast i målandet, betonar hon. Och att skapa en värld som inte existerar, en annan dimension.

Hon vill att kvinnorna i målningarna vidgar perspektivet på vad som är vackert, och de rör sig utanför vår bekvämlighetszon.

Sannolikt reagerar besökarna väldigt olika på hennes arbeten. För mig kändes det välgörande att umgås med dem en stund och att betrakta dem med förbehållslös nyfikenhet.

Marit Lundström