Kvinnliga röstmagneter i Sjundeå

Framåt. Heikki Kaisla (i mitten) har lätt att le efter att förhandsrösterna ger Samlingspartiet en 8,1 procents tillväxt jämfört med det senaste valet. Bild: Mira Strandberg

Samlingspartiet går starkt framåt jämfört med det förra kommunalvalet. Men så går också de två samlingspartistiska grupperingarna till val med gemensam lista.

Förhandsrösterna visar att Samlingspartiet går 8,1 procent framåt och får 24,1 procent jämfört med 16 procent senast. Men senast fick den andra samlingspartistiska grupperingen, Tahto ja Toivo, 9,2 procent av rösterna.

– Visst förtjänar det en applåd - 8,1 procent mer än sist, jag såg inga andra partier med liknande siffror, säger Heikki Kaisla.

SFP flest förhandsröster

Röstdrottning när det gäller förhandsrösterna är Merja Laaksonen från SFP. 93 personer hade röstat på henne i förhandsröstningen.

– Jag är naturligtvis förvånad, glad och tacksam, säger hon.

För partiets del tycker hon det ser ganska bra ut. SFP har 32,2 procent i förhandsröstningen och skulle med de rösterna få flest platser, nio stycken, i fullmäktige.

Näst mest förhandsröster fick Arja Alho (SDP). Annars tappar SDP något jämfört med de förra valen. Jukka Eräkare och Satu Tarnanen ställer upp på SDP:s lista för första gången.

– Det är roligt. Jag har ännu inte sett att jag har fåt en enda röst, säger Eräkare.

– Visst är det spännande. Jag tror att det att till exempel Harri Haanpää senast var på SDP:s lista påverkar vårt resultat, säger Tarnanen.

I det senaste kommunalvalet bildade en del av De gröna grupperingen Vihreä Vastuu (grönt ansvar), som kandiderade på samma lista som SDP. Nu ställer De gröna åter upp som ett enat parti, vilket också kan var en orsak till att partiet går framåt i förhandsrösterna (+4,8 procent).

Mer läsning