Kvartett stärker SIF-aktier

Fortsättning följer. Vincent Voutilainen, Theo Westerlund, Oliver Helander och Ian Martin spelar i Sjundeå IF också nästa säsong. Den kan bli riktigt intressant. Bild: Thomas Sundström

HandbollTrots att årets handbollsliga ännu är i full gång riktar Sjundeå IF redan blickarna mot nästa säsong. Och den blir intressant eftersom fyra av landets största talanger – Oliver Helander, Theo Westerlund, Vincent Voutilainen och Ian Martin – fortsätter i Sjundeålaget.

– Gärna spelar vi om medaljer redan i vår när vi också får vår nya hall, men det är inte sagt att vi riktigt hinner dit. Däremot är det uttalat mål att vi år 2017 skall vara med i medaljmatcherna och år 2018 är tanken är att vi skall vara i final, säger managern Niclas Karlsson.

Och det första steget är alltså taget då Theo Westerlund, född 1996, samt ett år yngre trion Vincent Voutilainen, Ian Martin och Oliver Helander skrivit på ett kontrakt för nästa säsong. Kvartetten, som i allra högsta grad är aktuell för herrlandslaget, spelar redan i Sjundeålaget och det blir alltså en fortsättning.

– Vi är förstås väldigt nöjda med detta och det är skönt att vi kunde ro det här i hamn redan nu. Det var redan andra föreningar som var och ryckte i dem, men nu får vi arbetsro, säger Niclas Karlsson.

– Dessutom fortsätter arbetet, tanken är att vi under våren eller senast sommaren skall förstärka laget ytterligare. Vi talar om en profilhöjning här. Samtidigt är det klart att vi inser att just de här fyra killarna knappast kommer att tillbringa hela sin handbollskarriär i Sjundeå IF, säger Karlsson.

Trivs ihop

Nu under den närmaste framtiden är det dock SIF som gäller. Kvartetten ser också fram mot fortsatt gemensamt spel.

– Inte var det så att vi direkt pratade ihop oss, men vi känner varandra bra. Vi har spelat mycket tillsammans i olika landslag och dylikt och vi trivs bra tillsammans, säger Vincent Voutilainen.

– Det här kändes som en bra lösning och den sista biten som föll på plats var sedan när ännu Oliver kom med, säger Theo Westerlund.

– Jag bestämde mig nog i ett tidigt skede att jag skulle fortsätta här, säger Oliver Helander.

Mot bättre tider

Av de fyra spelarna är Voutilainen och Martin egna SIF-produkter, medan Westerlund och Helander båda fått sin handbollsskolning i BK-46. Westerlund kom sedan till SIF redan inför den förra säsongen, medan Helander debuterade för SIF i lördagens bortamatch mot Dicken och då bidrog med fem mål.

– Nog gick det väl ganska bra, men det är klart att det kan bli bättre, sade Helander

Matchen mot Dicken visade också att SIF redan nu kan hävda sig i konkurrensen med topplagen. Till nästa säsong blir laget dessutom rimligtvis bättre.

– Samtidigt blir det mera konkurrens om speltiden och det märks även på träningarna. Det är alltid lite tävling där också, säger Ian Martin.

Försvarsår

För Martin, Voutilainen och Helander blir dessutom det här året en utmaning då de förmodligen skall inleda sin värnplikt. Målet är att göra det i Idrottsskolan i Sandhamn – en lösning som Theo Westerlund valde i fjol.

– Jag kan bara tala för min egen del, men om jag jämför med andra spelare som varit i andra förband så har jag haft betydligt mera träningstid. Det har fungerat bra, säger Westerlund.

– Testerna är nu under våren och förhoppningsvis klarar vi dem, säger Vincent Voutilainen

Intressant framtid

Vad den här säsongen beträffar avgörs mycket under de kommande veckorna. I kväll möter SIF visserligen topplaget Cocks borta, men sedan väntar en rad fyrapoängsmatcher mot BK-46, Atlas, Dynamo, West och HIFK.

Inte minst lördagens hemmamatch mot BK blir intressant, redan med tanke på att Oliver Helander då för första gången ställs mot sin moderklubb. På sikt har dock både han och de övriga tre högre målsättningar än så.

– Målet för oss alla är säkert att spela i en mera högklassig serie och kunna försörja oss på handboll, säger Ian Martin och får medhåll av de övriga tre.

Mer läsning