Kungsen får ny belysning i födelsedagspresent

Alexandra Stoor och Viveca Blomberg ser fram emot att, den nuvarande belysningen, de så kallade "lunchlådorna", byts ut. Bild: Lina Enlund

Lagom till turistsäsongen och det kommande firandet av att landets äldsta gågata fyller 50 år får Kungsgatan ny belysning.

Kungsgatan i Ekenäs är landets äldsta gågata. I år har den fungerat som gågata i 50 år. Innan dess var den ett populärt raggarstråk för bilburna ungdomar.

Nuvarande belysning är föråldrad och i dåligt skick. Armaturerna, de så kallade "lunchlådorna" är upphängda i vajrar tvärs över gatan. I vajrarna hänger också högtalare.

– Den nuvarande kabeldragningen för tankarna till Medelhavet, säger samhällstekniska nämndens ordförande Werner Orre.

Det har länge varit aktuellt att förnya gatubelysningen på gågatan.

– Man har diskuterat det i åtminstone tio, femton år, säger ledande turistsekreterare Viveca Blomberg.

Nu vajer – snart stolpe

Nämnden anser att det skulle vara lämpligt att göra förnyelsen inför jubileumsåret och innan turistsäsongen börjar.

– Arbetet kommer inledas ganska omgående med kabeldragningar och fundament, säger Orre.

Avsikten är att slopa nuvarande vajerupphängning och ersätta den med ett tiotal belysningsstolpar med lämpliga armaturer. Högtalarsystemet ska också förnyas.

– Ska det göras så ska det göras nu, säger Centrumföreningens ordförande Alexandra Stoor och syftar på gågatans jubileumsår.

Föreningen har varit engagerad i projektet sedan den blev kontaktad av Ekenäs Energi.

– De hängande lamporna är inte så vackra. Dessutom är de så gamla att de är svåra att förnya och att piffa upp. Det kan också vara problematiskt att fästa vajrarna i vissa av husfasaderna.

Centrumföreningen föredrog därför traditionella lyktstolpar.

– Det försvårar plogandet i viss mån men vi har så milda och vintrar och korta perioder med snö nu för tiden. Vi måste tänka på estetiken också.

Värnar om trivseln

Stolparna kommer att resas i ett sicksack-mönster längs med gatan.

– Man måste beakta att det finns bostäder i husen vid gatan. Ljuset får inte skina in i lägenheterna och det ska gå att anpassa efter behovet, säger Stoor som är glad att man gör någonting för att öka trivseln i centrum.

– Alla företag längs Kungsen har nytta av det här.

Investeringen är cirka 20 000 euro. De nya gatlyktorna är likadana som på Västvallen. De beräknas vara över 50 procent energisnålare än gågatans gamla armaturer. Återbetalningstiden är drygt tio år eftersom grävningsarbeten tillkommer. Normalt skulle återbetalningstiden för motsvarande lysanordningar var drygt fem år, uppger man på Ekenäs Energi.

– Också trivseln är viktig i staden. Turister och invånare som trivs hämtar pengar till staden. Pengar som kan användas till basservice, påpekar Blomberg.

Nästa på Centrumföreningens och turistbyråns önskelista? Rådhustorget så klart. Även där är någonting på gång.

Mer läsning