Kungen som aldrig kom

I dag för exakt hundra år sedan hände något som aldrig tidigare hänt och med stor säkerhet aldrig heller kommer att hända igen i Finland. Den 14.12.1918 avsade sig Finlands kung tronen. Det var en tron som han aldrig ens hade bestigit. Han hann inte heller någonsin krönas, även om han hade valts till kung drygt två månader tidigare av en stympad finländsk lantdag. Han kom aldrig till Finland över huvud taget.

Den utvalde kungen, prinsen av Hessen Friedrich Karl, var den tyske kejsaren Vilhelm II:s svåger. Hela kungaäventyret föll slutligen på att Tyskland förlorade första världskriget bara några veckor efter kungavalet. Det hade varit omöjligt för den nya självständiga nationen Finland att kröna en tysk konung under sådana omständigheter. Dessutom var Friedrich Karl också själv skeptisk då monarkisterna var så få i Finland.

Monarkisterna har knappast blivit färre, åtminstone utifrån den omfattning massmediernas bevakning av andra kungahus i dag har. Häromveckan var det till exempel förstasidesstoff i våra eftermiddagstidningar då det hade uppstått en kris mellan de brittiska prinsarna William och Harry om framför allt den senares gemål, Meghan. Hon påstås ha svårt att acceptera regler och rangordning inom familjen och i palatsen. Till och med en gemensam jul sades vara i fara. Nu förefaller faran överstånden och det brittiska hovet går trots allt mot en fridfull jul.

Hur hade det sett ut om vi hade haft våra egna kungligheter då intresset för mer avlägsna verkar vara så hiskeligt stort? Skulle det råda en ständig rojalistisk yra om Finland i dag var en monarki?

Det får vi aldrig veta trots att vi kom så nära. Det designades till och med en kungakrona för Friedrich Karl. Möbler anskaffades för såväl kungens slott (presidentens nuvarande slott) som kungafamiljens tänkta privata hus, som i dag är italienska ambassadörens residens Villa Hjelt på Fabriksgatan.

Prinsar fanns redan då i familjen och nya generationer småprinsar och lillsessor skulle i dag antagligen fylla medierna.

Aaro kan vara nöjd att han bara är presidentson.

Mer läsning