Kunderna gillar att få handla utan trängsel

Första gången. Mats Nyholm har inte tidigare handlat efter klockan tio. Bild: Mira Strandberg

Det är ingen rusning till sen handel, precis. Men det är precis det som är det goda, tycker de som går till butiken efter klockan tio. Det och valfriheten.

Klockan 22.05, måndag kväll. Ett tjugotal bilar på kundparkeringen visar att affären inte står helt tom. Flera kör fortfarande in, ingen strid ström men ändå med jämna mellanrum.

Vid kassorna, de två som är öppna, har det bildats en liten kö med fem-sex personer i varje. En av dem är Mats Nyholm som kommit till affären med en kompis för att skaffa tilltugg till sin filmkväll.

– Jag har inte varit här så här sent tidigare men nu måste jag få något smått till filmkvällen, säger han.

Fast egentligen tycker han inte att så sena öppettider är nödvändiga.

– Det är lite onödigt, jag vet nu inte om matbutiker behöver vara så sent öppna. Men kanske är det bra för sådana som kommer hem från en kvällstur. Själv jobbar jag dagtid, säger han.

Klockan 22.15

Den lilla kön vid kassorna har ebbat ut. Enstaka personer vandrar omkring bland hyllorna med en korg på armen. En man skuffar raskt på en rätt så välfylld kundvagn och till och med en familj har hittat till affären.

Vid godishyllan står Johanna Hagman och väljer bland godispåsarna.

– Jag går alltid så här sent i butiken nu när det är möjligt. Jag tycker det är trevligt. Det är ganska tyst och tomt här.

Mat och godis står på listan den här gången, liksom de övriga gånger hon besökt affären sent.

– Jag handlar så här sent några gånger i veckan, säger hon.

Klockan 22.25

Det är betydligt tommare i affären nu än vid tio. På frukt- och grönsaksavdelningen står Maila Asikainen och väljer bananer. Det är fjärde gången hon handlar så här sent på kvällen.

– Jag går alltid på kvällspromenad vid tiotiden, så då kan jag lika gärna gå hit så har jag något ärende samtidigt. Nu behöver jag ingredienser för smoothie – jag har bär men behöver bananer.

Hon tycker det är tystare än det varit de andra gångerna hon handlat sent.

– Det har varit mera folk här de andra gångerna. Jag tror att det blir livligare på sommaren.

Hon tror att de som har sommarstuga i trakten uppskattar att kunna handla senare. Då kan de njuta av sommaren på sina stugor så länge som möjligt och ändå hinna och handla.

För Maila Asikainen känns den sena kvällen som en bra tid att handla.

– Det är angenämt att gå här, ingen kör på mina hälar med vagnen. Och det finns ju av alla varor, både frukt och mjölk och bröd.

Köttdisken är visserligen stängd, men i kyldiskarna finns packade varor att ta till i stället. Men kläduppköpen får vara till en annan gång.

– Jag orkar inte engagera mig för sådant den här tiden. Dessutom får man knappast tag på personal om man behöver fråga om storlekar eller så. Nej, det är nog mest mat man köper den här tiden.

Klockan 22.35

En som inte resonerar som Asikainen är Mika Laakso. Honom hittar jag bland bruksvarorna, där han plockat ner en dunk spolarvätska och ett paket ljus i sin köpkorg.

– Det är en strålande uppfinning med senare öppettider, det är enbart bonus, säger han.

Han handlar allt han behöver oberoende av klockslag.

– När jag kommer från jobbet går jag ut med hundarna och håller på där hemma. Det går lätt så att jag plötsligt märker att klockan är tio och jag borde hinna handla. Alla är inte åtta till fyra-människor.

Klockan 22:40

Det närmar sig stängningsdags men ett tiotal kunder vandrar ännu bland hyllorna. Damen vid infodisken uppskattar att kvällen har varit som den brukar, inga stora avvikelser. Klockan 22 blir det en liten topp, sedan blir det tystare.

Ute på parkeringen är det mörkt men fortfarande kör det in några bilar och en handfull människor söker sig in i affären för att handla under de sista tjugo minuterna.