Kultursnickaren Holger Wickström får stort pris

Förvånad. Holger Wickström blev själv överraskad över att få Nylands svenska kulturfonds pris för sin kulturgärning. Bild: Privat

Nylands svenska kulturfonds pris går till Holger Wickström från Karis för hans insatser för kulturen i Västnyland.

Enligt prismotiveringen är Holger Wickström idékläckaren vars hjärta klappar starkt för hembygden. Han är också kultursnickare i ordets vidaste bemärkelse – han snickrar ihop projekt och bygger kulisser, läktare och scener. Under sina fyrtio år som kulturaktiv har han själv ofta trivts bäst i kulisserna, men hans ovärderliga insats för kulturlivet och bygemenskapen i Västnyland är desto synligare, står det vidare i prismotiveringen.

Wickström själv blev överraskad.

– Åhå, det här var oväntat, sa jag. Eftersom jag aldrig varit någon större konstnär eller skådespelare utan snarare alltid pynjat på i bakgrunden är jag väldigt överraskad, säger han.

Holger Wickström är född i Karis, dit han återvände efter studier i statsvetenskap vid Åbo Akademi. Han har jobbat som journalist, informatör, idrottssekreterare, kultursekreterare och socialarbetare och haft otaliga styrelse- och föreningsuppdrag.

Katastrof vändes till triumf

Wickström var ordförande för Västnyländska Ungdomsringen (VNUR) i tjugo år från 1984. Under hans tid vände föreningens ekonomi, och Raseborgs sommarteater upplevde några av sina största succéer med bland annat Sound of Music 1993.

Själv lyfter Wickström gärna fram just Sound of Music som en höjdpunkt – det var teaterproduktionen vars kulisser brann ner kort innan premiären.

– Vi hade ingen försäkring, inga pengar, men tack vare en otrolig uppslutning byggde vi upp hela teatern igen på bara tre dagar och hade premiär precis som planerat. Det blev en fantastisk sommar med publikrekord, men framför allt minnen av en helt overklig händelse och heroiska insatser, säger Wickström. 


Också Raseborgs festspel har vuxit till att omfatta midsommarfester, konserter och medeltidsevenemang. Holger Wickström har också arbetat träget för många andra kulturproduktioner och evenemang, bland annat festivalen Faces, som han startade med Börje Mattsson år 1998.

Rikt kulturliv

Enligt Wickström mår kulturen i Västnyland bra.

– Kulturlivet är i förhållande till folkmängden otroligt fint. Flera projekt jag varit med och startat, exempelvis Tryckeriteatern och Faces, är i dag närmast institutioner som är både tekniskt och konstnärligt högtstående.

Prissumman på 15 000 euro planerar Holger Wickström att investera i en ny dator.

– Samtidigt blir det en ny färgprinter och en snabbare uppkoppling, förutsatt att bilen inte hinner gå sönder först.

Mer läsning