Kulturkarnevalen kommer till Ekenäs – anmälan startar på lördag

Evenemang. Den finlandssvenska Kulturkarnevalen för unga ordnas i Ekenäs i november. Bild: Frej Vuori

Kulturkarnevalen - dagarna då unga får testa på att skapa kultur i olika former – ordnas i år i Ekenäs.

Den 14 till 17 november är det full rulle i Ekenäs, då kring 30 workshoppar med kulturella teman ordnas runtom i staden. Ungdomar i åldern 13–19 år från hela Svenskfinland har möjlighet att delta i workshoppar med teman som flamenco, brodering, konstfoto, låtskrivning, trolleri, klimatsmart mat med mera. Lokala kulturaktiva deltar i kulturfestivalen, bland annat pedagoger från Hurja Piruetti, konstnären Tanja Is, fotografen Christoffer Relander, kläddesigner Elin Sandholm och konstläraren Clara Wahlström.

Utöver workshoparna ordnas kvällsprogram där unga kan testa på att spela ukulele, utöva yoga eller debattera. Karnevalen kulminerar i en karnevalsfest med labbpresentationer i form av uppvisningar och utställningar.

Kulturkarnevalen ordnas av föreningen Kulturkarnevalen och Finlands svenska skolungdom (FSS) i samarbete med flera lokala och finlandssvenska instanser. Workshoparna ordnas i Ekenäs högstadieskola, Seminarieskolan, Mikaelskolan, Raseborgs kulturinstitut och Rasbudo center. Deltagarna inkvarteras i Novia och Ekenäs gymnasium. Det finns plats för 500 deltagare. Anmälan öppnas på lördag klockan 12 på adressen www.kulturkarnevalen.fi.

Mer läsning