Kulturgärningar i Västnyland får pris

Erik Pöysti tillhörde pristagarna. Bild: Arkiv/Johan Kvanström

Susanne Gottberg, Erik Pöysti och Tryckeriteatern hör till mottagarna av Svenska kulturfondens årliga pris.

Bildkonstnären Susanne Gottberg får Svenska kulturfondens stora kulturpris på 30 000 euro. Gottberg, som är född och uppvuxen i Ekenäs får priset för att hon "har gått från att skildra det existentiella till att spegla världen i alldagliga objekt". Gottberg gick på Västra Nylands Folkakademi 1982–1984 och utexaminerades från Bildkonstakademin år 1989. I dag är hon en av Finlands mest etablerade samtidskonstnärer.

Tryckeriteatern belönas av Svenska kulturfonden med ett pris på 15 000 euro. Enligt fonden "berikar teatern kulturlivet i Västra Nyland" med sina egna produktioner och gästspel. Också initiativtagaren till teatern, Erik Pöysti, får pris. Nylands svenska kulturfond ger honom 15 000 euro för att hans "initiativrikedom har präglat kulturlivet och scenkonsten i Nyland. Han har regisserat proffs och amatörer på många finlandssvenska scener och också utbildat skådespelare och kulturproducenter."

Pöysti är verksamhetsledare för kulturhuset Karelia och åren 1992-2016 var han en drivande kraft i Hangö teaterträff. Han stod för regin då Okänd soldat uppfördes första gången på svenska i fjol.