Kultakeskus köper Sporrongs aktier

För tre år sedan lades Sporrongs medaljproduktion ner i Ekenäs, kvar finns endast ett försäljningskontor, som verkar på hyra i den forna fabriksbyggnaden. Bild: VN-ARKIV

Finlands största metallbearbetningsföretag, Kultakeskus, köper aktiebolaget Sporrongs andelar.

Det var i början av juli som Kultakeskus skrev under avtalet med det svenska aktiebolaget Sporrong. De köper bolagets aktieandelar.

Sporrong grundades på 1600-talet och tillverkar samt designar bland annat medaljer, knappar, märken och pokaler. Sedan år 1965 fungerar Sporrong som kunglig hovleveratör i Sverige.

Bolaget har även haft verksamhet i Ekenäs i form av en fabrik, men stora delar av maskinparken flyttades till Estland år 2015. Man hade haft produktion i hallen sedan 1973. Kvar finns endast ett litet försäljningskontor.

Hur det går med kontoret i Ekenäs och personalen där är ännu oklart.

– Där jobbar två-tre personer, de har stor sakkunskap inom området. Våra planer är ännu öppna, men det är klart att vi vill det gemensamma bästa, säger Kultakeskus vd Janne Kartano.

Kartano säger att det inte pågår samarbetsförhandlingar med personalen.

Sporrong sålde byggnaden i Ekenäs för två år sedan till KMK-Invest och är nu hyresgäst i byggnaden. Kartano uppger att man fortsätter som hyresgäst tillsvidare. Han säger att man vet mer om framtiden i Ekenäs om några veckor.

Bra tillskott

Sporrong ägs av svenska Midway Holding och det var också de som sålde aktieandelarna till Kultakeskus. Sporrong Group består av moderbolaget i Sverige, försäljningsbolag i Finland och Norge samt ett produktions- och försäljningsbolag i Estland. Sporrong exporterar också till Danmark, Lettland, Litauen och Storbritannien. Företagets nettoomsättning är cirka 9 miljoner euro och företaget sysselsätter 100 personer.

Genom affären blir Kultakeskus Nordens och Baltikums ledande tillverkare av ädelmetall och prisprodukter. Affären leder till en nettoomsättning på ungefär 27 miljoner för Kultakeskus, samt 250 arbetstagare. Kultakeskus grundades år 1918 och har huvudkontor, samt fabrik, i Tavastehus.

– Vi är väldigt glada och stolta över att vi lyckats få Sporrong till Kultakeskus efter många förhandlingar. Vi har gjort ett betydande internationaliserings- och tillväxtsskutt, säger Kultakeskus styrelseordförande Ilkka Ruohola.