"Kuffen" firas med öppet hus på Borgkila

Karis UF firar 120-årsjubileum med öppet hus på Borgkila i dag. Bild: Kristoffer Nöjd

I dag på söndag håller Karis Ungdomsförening öppet hus på Borgkila. "Kuffen" fyller 120 år på tisdag.

– Vi hade tänkt fira stort men på grund av tidsbrist och den pågående renoveringen beslutade vi att ordna öppet hus. I stället blir det större fest när vi fyller 125, säger föreningens ordförande Rita Isaksson.

I dag mellan 13 och 16 öppnar man dörrarna på Borgkila för alla intresserade. Tanken är att presentera Kuffens 120-åriga verksamhet från dåtid till nutid.

– Få känner till hur många sammanslutningar som fått sin början här eller haft Borgkila som sitt säte, säger Isaksson.

Själva Karis Ungdomsförening startade som en underavdelning till Esbo UF eftersom det inte var möjligt att grunda föreningar under det ryska styret.

Huset får kärlek

Besökarna kommer också att få en inblick i föreningsgården Borgkila och dess renovering. Den vaksamma har kanske noterat att det hänt en del på Borgkila den senaste tiden. Gården och närmiljön vid huset från 1905 har snyggats upp med egna och kommunala krafter. Man har valt att satsa i stället för att lägga ner.

Just nu renoveras fönstren på östra gaveln, målet är att hela väggen ska få ny yta. Detta sker under museimyndigheternas vakande öga.

Till näst ska flaskhalsen, köket, förnyas.

– Borgkila används en hel del men det kunde vara ännu mer ändamålsenligt för alla slags större fester, säger Clara Westerlund-Horttana som är fastighetsansvarig.

Då behövs ett bättre kök. Det hoppas man kunna åstadkomma nu. Man har konsulterat lokala kockar för att göra det så bra som möjligt.

– Vi har en tre års budgetering. Vi hoppas att köket är färdigt 2019 men till det behöver vi tilläggsfinansiering. De bidrag vi har fått räcker inte, säger Westerlund-Horttana.

På sikt ska huset dräneras och gården ses över ytterligare.

Isaksson och Westerlund-Horttana säger att man vänt sig till lokala stiftelser som varit generösa och att man också har ett bra samarbete med lokala företag kring renoveringen.

Sång, jonglering och våfflor

Förutom information om föreningen bjuds besökarna på sånginslag av Manskören Raseborg och studerande vid Lärkkulla. Jonglören Alexandra uppträder också. Det bjuds på salta och söta våfflor liksom på kaffe, te och saft. För en liten slant kan man delta i mete eller i föreningens lotteri.

– Eventuella uppvaktningar får gärna göras i form av bidrag till vår köksrenovering, säger Rita Isaksson.