Krögare ser inte rosenrött på ny lag

– Man har blivit van vid att allt är ganska svårt i det här landet. Det är synd att allt kostar extra, säger krögare Veera Holmström på Santa Fé i Ekenäs. Bild: Lina Enlund

– Inget kommer att ändra den 1 mars. Jag är skeptisk om vi hinner få det nya lovet till påsk.

Veera Holmström som driver krogen Santa Fé i Ekenäs står i beråd att ansöka om alkohollov enligt den nya lagen som träder i kraft den 1 mars.

– Man kan inte ens ansöka om tillståndet innan dess. Och Valvira har meddelat att det kommer att ta tid att behandla alla ansökningar.

Santa Fés nuvarande lov tillåter Holmström att ha öppet till 03.30 på lördagar och till 02.30 på vardagar. Sommartid har man hittills haft öppet till 2.30 nästan dagligen.

– Så egentligen skulle vi klara oss med det befintliga, gamla, lovet. Men eftersom vi ändå är tvungna att ansöka om det i något skede kan vi lika bra göra det nu. Men för vår del är det ingen panik.

Holmström vill ha möjlighet att kunna ha öppet till 3.30 om hon vill.

– Det gäller främst lördagar, helgdagar och just sommarvardagar. Det är då det finns ett behov.

Krogarna tampas sedan länge med trenden att folk dricker mycket hemma och går sent ut på krog.

– Det blir knappast bättre med förlängda öppettider.

Happy hour? – Helst inte

Hon tror inte att möjligheten till Happy Hour hjälper upp situationen. Den nya alkohollagen innebär att restaurangerna får ha Happy Hour-erbjudanden för kunderna. I praktiken innebär det billiga drinkar under en begränsad tid.

– Tanken är god. Det ska locka in folk som sedan ska stanna. Men i praktiken innebär det att jag måste ta in mer personal och sälja med mindre marginal. Och de flesta går hem när Happy Hour är över. Det är inte värt det, anser jag.

Lagen innebär också friare försäljning av alkoholportioner. Man kan i fortsättningen köpa en drink med till exempel dubbel eller trippel andel sprit.

– Men en femdubbel vitrysse är sällan ett bra val, vare sig för kunden, oss eller för stämningen.

Enligt den nuvarande lagen får kunden köpa flera drycker på en gång om personalen kan se att beställningen går till ett sällskap.

– Men kommer kontrollanten så blir det en tolkningsfråga. Framöver behöver man inte oroa sig för det på samma sätt.

På vaktkurs

På Santa Fé har den stundande lagförändringen ändå haft vissa praktiska följder redan nu. Den nya lagen kräver att det finns en ordningsvakt på plats efter klockan 1.30 på natten. Santa Fé brukar inte anlita ordningsvakter på vardagskvällarna.

– Och ingen dörrvakt vill komma för bara ett par timmar. Därför beslutade vi att alla krogens sex servitörer ska gå ordningsvaktskursen. Det blev inte helt billigt eftersom vi var tvungna att ordna den privat.

Holmström frågar sig varför man måste ha en ordningsvakt just efter 1.30.

– Det kan finnas lika mycket behov av en vakt klockan 22.

Den här förändringen vägs i viss mån upp av att det sker vissa lättnader i kravet på personalen. Enligt den nya lagen måste det inte längre finnas en utskänkningsansvarig med två års erfarenhet av förmansuppgifter.

– Det har varit en utmaning för oss eftersom vi har öppet sju dagar i veckan. Erfaren barpersonal växer inte på träd i Raseborg.

Holmström vill ända att alla i personalen har alkopass.

– Man har ganska stort ansvar. Det räcker inte med att man kan servera. Det är bra om man känner till lagen också.

Lättare ta baren till folket

Holmström hoppas att den nya lagen, som aviserat, ska göra det lättare att servera alkohol vid evenemang utanför krogen, exempelvis konserter eller andra jippon ute på stan eller i byarna. I framtiden ska det räcka med en anmälan.

– Eftersom tillståndet har varit så dyrt har vi varit tvungna att tacka nej till evenemang där vi gärna skulle ha varit med. Därför kan det här bli en sak som både vi och allmänheten vinner på.

Det är just avreglering och mindre byråkrati som behövs, anser Holmström.

– Det här är en tuff bransch som det är. Alla lov och kostnader gör det ännu svårare.

Tidigare har ett alkohollov kostat cirka 500 euro och Holmström tror inte det blir billigare framöver, även om det kanske blir enklare.

Mer läsning