Krögarbyte på Sommaröstrand

Premiär. Carina Sontag är ny krögare för sommarrestaurangen på Skåldö som under namnet 5 knivar öppnade på skärtorsdagen. Bild: Lina Enlund

Med Carina Sontag som ny krögare inleds nu säsong nummer 24 vid restaurangen på Sommaröstrand i Skåldö.

Carina Sontag tar över efter Hans Lundström som hann driva sommarrestaurangen på Skåldö i sex år. För Sontags del är det fråga om premiär i restaurangbranschen. I slutet av mars sade hon upp sig från sitt tidigare jobb på ett bankirföretag i Helsingfors.

– Jag ville hoppa av ekorrhjulet och prova på något nytt. Första året kommer säkert att kräva lite mer arbete för att få verksamheten inkörd, men jag är optimist till naturen och tror nog att allt ska gå bra, säger hon.

Bekant bygd

Viss kontaktyta till restaurangvärlden har hon från tidigare genom sin mångåriga verksamhet som vinutbildare. Också Ekenäs skärgård är bekant. Här har hon tillbringat många somrar allt sedan föräldrarna i slutet av 60-talet skaffade stuga på Älgö. Numera har hon egen stuga tillsammans med maken Olli Tuores som också finns med i bilden som stöd och supporter för restaurangsatsningen.

– Skulle motsvarande möjlighet ha kommit emot i Åbolands eller Borgå skärgård hade det kanske inte varit aktuellt för mig att bli krögare. Här har jag trevliga och bekanta människor omkring mig som jag fått stöd av och kan be om hjälp av, säger Carina Sontag.

Som plats tycker hon att Sommaröstrand bildar en bra servicehelhet. Också blandningen av folk med både båt- och fisketurister, stugbor och ortsbor är något hon gillar.

Start från tomt kök

Sin restaurang har hon döpt till 5 knivar. Namnet kommer från då hon och maken Olli efter att ha skrivit på kontraktet tittade in i köket. Det var tomt bortsett från fem knivar som hängde kvar på en magnetlist.

Efter det har verksamheten byggts upp och kärlförråd och skafferier fyllts på. Till varuleveranser man ett par dagar innan öppning ännu väntar på hör två fåtöljer som ska placeras i restaurangens ena hörn.

– Det blir skärgårdens minsta vinbar, säger Carina Sontag.

Till det man ännu söker hör ett par kockar, redo att rycka in då högsäsongen kör i gång efter midsommar. Då sysselsätter restaurangen som mest åtta till tio personer.

Skåldöbiff i ny tappning

På menyn finns en del gamla klassiker, bland annat Skåldöbiffen som man kommer att göra en egen variant av. Utöver det vankas bland annat pizzor, hamburgare och fisksoppa, samt en del andra fisk- och kötträtter som kommer att variera enligt säsong. För bröd anlitar man grannföretaget – Lilla skärgårdsbageriet.

Till nyheterna inför säsongen hör en förnyad uteservering samt möjligheten att äta inomhus. Tillsammans med de 15 inomhusplatserna når det totala platsantalet upp till 145.

Då man förberett sig inför säsongen har man försökt lyssna på vad folk vill ha.

– Så gott som alla vi talat med har önskat sig längre öppethållning. Ortsborna vill ha möjlighet att hinna hit och äta också efter en arbetsdag, säger Carina Sontag.

Svaret på ett annat önskemål är den stora tv-skärmen kring vilken entusiaster kan samlas för F1- och andra idrottssändningar.

Poker Run till Skåldö

Längs med säsongen utlovas en del extra program och evenemang. Bland annat ett 80-talsdisco den 5 augusti som också är samma dag som motorbåtsevenemanget Poker Run för första gången når Sommaröstrand.

– Det kommer att bli en dag med mycket happening och program som passar hela familjen, säger Olli Tuores.

Firandet av forneldarnas natt har hört till parets egna skärgårdstraditioner och är något man fortsätter med, nu i större skala och i samarbete med Ekenäs skärgårds hembygdsförening.

Mer läsning