Kramdjur på seglats

I Henrika Anderssons tredje bok om Nagu-nalle får läsaren följa med det lilla kramdjuret på en spännande seglats från Helsingfors till Nagu.

Bok: Nagu-nalle på djupa vatten

Författare: Henrika Andersson

Illustratör: Christel Rönns

Förlag: Schildts & Söderströms 2016, 119 sidor

De tidigare berättelserna om Nagu-nalle har karaktäriserats av snälla men kanske inte särskilt spännande historier om kramdjuret som bor tillsammans med familjen Sandberg och sina kramdjursvänner i Helsingfors, men tillbringar somrarna på Nagu.

Den här gången är stämningen en annan. I bokens inledning befinner sig Nagu-nalle i ett köksskåp, där han placerats mer eller mindre av misstag och suttit bortglömd i flera månader. När han slutligen av en slump blir utsläppt, råder en dyster stämning bland de övriga kramdjuren. Familjen Sandberg har fått tillökning i form av katten Morris, som sprider skräck bland kramdjuren och det ena djuret efter det andra försvinner. Nagu-nalle inser att drastiska åtgärder måste vidtas, och bestämmer sig därför för att tillsammans med ormen Olle, leoparden Lala och marsvinet Frille rymma iväg till tryggheten på Nagu.

Mot Nagu

Trots några missöden i början av rymmarstråten har Nagu-nalle och hans gäng turen att träffa på konstnärssjälen Elli som är på väg till Nagu med segelbåten Snarken. Tillsammans med henne och den ovetande kaptenskan Pinja får kramdjuren vara med om en spännande seglats ombord på segelbåten, där många hemligheter gömmer sig. Någon sitter i ett skåp och äter makaroner dagarna i ända och någon annan smälter maten i en livräddarring. Någon längtar efter sin allra bästa vän och någon annan är fruktansvärt sjösjuk. Tillsammans får de uppleva dimma och storm, och handlingen tar ofta oväntade vändningar.

Äventyrligare handling

Den här berättelsen om Nagu-nalle är mer fartfylld än föregångarna och väcker intresse på ett nytt sätt. Handlingen är mer äventyrlig och framskrider i ett raskare tempo än vad vi är vana vid. Den är också mer allmänbildande; i början av boken finns en översiktlig karta över södra Finlands skärgård, där läsaren kan följa med och upptäcka bland annat Mickelsörarna, Barösund, Matgruvan och Högsåra allteftersom seglatsen framskrider och kramdjuren med Elli och Pinja passerar platserna. Författaren passar också på att smyga in ett antal båttermer för den som är intresserad.

Intressanta kramdjur

Kramdjurskaraktärerna är intressanta att följa. De skildras målande och har alla olika karaktärsdrag. Nagu-nalle är fortsättningsvis en väldigt snäll liten björn som tar på sig ledarrollen i kramdjurens äventyr på de djupa vattnen. Leoparden Lala är mest lite småsur, marsvinet Frille är liten och energisk medan ormen Olle är betydligt slöare. Elli och Pinja bidrar med både humor och överraskningar.

Boken är en kapitelbok och språket är lättläst, vilket gör att den passar både som högläsningsbok och för barnen att läsa på egen hand. Förankringen i södra Finlands skärgårdsmiljö ger handlingen substans, och det är enbart positivt att Nagu-nalles tempo har ökat från tidigare.

Rebecca Finnberg