Kraftigt snöfall väntas på tisdagen – vindhastighet på upp till 20 meter per sekund

På tisdagen väntas ett kraftigare snöfall och stormbyar med en vindhastighet på upp till 20 meter per sekund, särskilt i södra och sydvästra Finland. Bild: Shutterstock/SPT

Upp till 30 centimeter snö väntas under tisdagen, framför allt i södra och sydvästra Finland. Meteorologen varnar för ytterst dåligt väglag.

Söndagens väder kan betecknas som stillsamt, med ett par centimeter nysnö och temperaturer kring nollstrecket. Men i början av veckan vänder det.

Ett kraftigt lågtryck leder till kraftigt snöfall, framför allt i södra och sydvästra Finland.

– Vi väntar oss mellan 5 och 15 centimeter snö under måndagen, säger Antti Kokko, jourhavande meteorolog vid Meterologiska institutet.

– Tisdagen blir värst. Då kan det komma upp till 30 centimeter snö under ett dygn. Också vinden blir kraftig. Vi kan nästan tala om en snöstorm med stormbyar med en vindhastighet på upp till 20 meter per sekund.

Det finns redan varningar om ytterst dåligt väglag i södra och sydvästra Finland för tisdagen.

Även i Österbotten och i resten av de västra delarna av Finland kan väglaget bli dåligt på grund av snöfall och kraftig snöyra som försämrar sikten.

– Längs kusten är snön väldigt blöt, vilket kan leda till störningar i eldistributionen. I skärgården kan nederbörden komma i form av regn. Längre in i landet blir snön torrare, säger Kokko.

Till havs råder vindvarningar om en vindhastighet på över 20 meter per sekund för måndag och tisdag, på området mellan östra delen av Norra Östersjön och Norra Bottenhavet.

Ännu på onsdag väntas kring 10 centimeter ny snö och väglaget kan vara dåligt framför allt i södra Finland.

I mitten av veckan blir vädret kallare. Från och med torsdag väntas temperaturer på mellan minus 10 och 15 grader.

Mer läsning