"Kör hårt – livet är kort!"

Körledaren. Hans Mecklin är en självlärd men uppskattad dirigent och körledare. De vanligaste körsångerna sitter i ryggmärgen sedan han gick med i Brahe Djäknar år 1964. Bild: Lina Enlund

Han var dirigent och körledare för Hangö manskör i nästan 18 år och har nu åtagit sig samma sak i Ekenäs om än inte för en lika lång tid.

Det innebär bland annat att Hans Mecklin som är ny dirigent för Ekenäs manskör kommer att sköta den interna informationen. Det första medlemsbrevet med information om vad kören ska företa sig inklusive repertoaren i skriftlig form skickade han nyligen och det kommer att bli några brev till under året.

Mecklin har varit sångare i Ekenäs manskör sedan 1985 och vice dirigent för kören i flera år.

– Så i höstas när jag fick frågan om att ta över dirigentskapet så fann jag det naturligt att träda till. Min paroll är "Kör hårt – livet är kort!".

Trots att åren i Hangö var intressanta tror inte Mecklin att tiden som ledare för kören i Ekenäs blir lika lång.

– Också jag är en vuxen man. Men nog ska en dirigent bli åtminstone en termin vid sin läst.

Som vice dirigent har Mecklin lett stämövningarna sedan tidigare. På den fronten kommer han och hans föregångare på dirigentposten, Solveig "Soli" Kronström, att fortsätta samarbeta.

Förutom stämövningsledare har Mecklin verkat som körens dirigent för fest- och sitssången.

– Men kören har inte kunnat sitssångerna ordentligt. Därför har vi beslutat att vårens projekt är en sitskonsert på första maj. Då måste sitssångerna sitta.

Efter de traditionella uppträdandena på Hagahemmet och i Stallörsparken kommer kören att söka sig till Snåresalen där man ger en sitskonsert till på förhand anmälda valborgsfirare. Ett hundratal lunchgäster får plats.

– Vi kommer att inleda med några sånger stående på estraden och därefter sjunga sittande vi borden.

Konceptet verkade falla i god jord bland körmedlemmarna som på det här viset kan återuppta den gamla traditionen att gå ut och äta tillsammans efter förmiddagens uppträdanden.

På årets första övning i måndags dök ett trettiotal medlemmar upp vilket bådar gott för verksamheten.

– Till vår stora glädje fick vi en ny medlem i går som sänkte medelåldern. Det finns alltid plats för nya sångare. I synnerhet efterlyser vi sångare till andra basstämman, men alla är välkomna.

Ekenäs manskör övar i Ekenäsgården på måndagskvällar. Och vill man komma med är det bara att ta kontakt med dirigenten eller någon av körmedlemmarna.

– Det är en billig hobby, säger Hans Mecklin.

Mer läsning