Köparens marknad lockar folk till Kyrkslätt

Den här dagen hjälper Mosse Lindholm 21-åriga Tobias Forsstedt som är på jakt efter en egen bostad. Bild: Lina Enlund

I Kyrkslätt såldes trettio fler bostadshus i fjol än året innan. Också de nya lägenheterna i centrum går snabbt åt. På andra orter i Västnyland är det trögare på fastighetsmarknaden.

Januari och februari är vanligtvis långt ifrån guldmånader för bostadsförsäljning. Små lägenheter är alltid eftertraktade.

– Det brukar vara så att man är orolig i januari och februari, men så fort det går mot ljusare tider så blir det livligare på marknaden. Alla som har varit länge i branschen säger detsamma: mot våren vaknar människor till. Under den här perioden köper man oftast bostad på grund av att livssituationen har förändrats, säger Kerstin Ståhlberg på Länsi-Uudenmaan OP-kiinteistökeskus i Kyrkslätt.

Mosse Lindholm på Aktia Fastighetsförmedling bekräftar att det också i Ekenäs är lugnt på marknaden den här tiden på året.

– I april–maj brukar det ta fart, beroende på hur våren infinner sig. Hela sommaren, och in på hösten, egentligen till veckan innan jul brukar det vara fullt upp, säger Lindholm.

Få vill flytta i snökaos

Årstid och väder påverkar enligt Ståhlberg och Lindholm mest försäljningen av enfamiljshus och fritidsbostäder. Enligt Ståhlberg blir människor mer köpsugna på våren samtidigt som fina gräsmattor och rabatter inte ligger dolda under ett snötäcke.

– Folk vill inte flytta om snödrivorna ligger höga och det är kallt. Men de som letar efter ett hem köper och flyttar nog även om det är flera meter med snö, säger Mosse Lindblom.

I Ekenäs säljs små lägenheter snabbt, speciellt radhuslägenheter är eftertraktade eftersom det finns ett litet utbud av dem. Lättillgängliga ettor och tvåor är de objekt som är mest eftertraktade.

– Många av våra kunder är äldre personer. De söker ofta efter lägenheter som inte har alltför mycket trappor, säger Mosse Lindholm.

Även på OP-fastighetscentralen i Kyrkslätt säljs små lägenheter snabbt. Just nu säljer de bland annat lägenheter i hus som ska börja byggas i centrum i mars.

– Ettorna och tvåorna säljs snabbt eftersom människor vill ha små nyproducerade lägenheter som inte behöver renoveras på många år, säger Ståhlberg.

Mosse Lindholm har upptäckt en ny trend bland bostadsköparna. När ekonomin har blivit sämre och bankernas räntor sjunkit, har människor med pengar siktat in sig på andra sätt att få avkastning för sitt kapital.

– De senaste åren har många tagit ut sina pengar på banken och investerat i lägenheter som de sedan hyr ut, säger Lindholm.

Hus säljer bra i Kyrkslätt

Det anmärkningsvärda i Kyrkslätt är enligt Ståhlberg att det i hela kommunen såldes cirka 30 fler enfamiljshus 2015 än året innan.

– Många har sagt att de vill flytta ut till lugn och ro, bort från huvudstadens stök. Samtidigt är priserna också lägre i Kyrkslätt än i huvudstadsregionen. Nu är det köparens marknad, säger Ståhlberg.

Även om enfamiljshus och små lägenheter säljer bra ska man inte dra alla objekt över en kam. En del bostäder säljs på en vecka, medan det kan dröja väldigt länge innan andra bostäder går åt. Enligt Ståhlberg beror det ofta på att säljaren vill ha ett högre pris för bostaden än vad köparen är beredda att betala.

– Köparna är väldigt prismedvetna, de betalar inte överpris. De vet om priset är fel, säger Ståhlberg.

Fritidsbostäder i Hangö säljer

På fastighetsförmedlingen SKV i Hangö är två av tre bostäder som säljs fritidsbostäder. Krister Sjöström som är försäljningschef i Hangö håller inte med om att fritidsbostäder säljer bäst på sommaren.

– Normalt brukar den här tiden på året vara den lugna tiden, men nu har vi hela tiden något på gång. Ofta är handeln livligast på våren, men de som letar efter en fritidsbostad är aktiva året runt. De letar flitigast nu och de närmaste månaderna eftersom utbudet av bostäder brukar vara sämre på sommaren, säger Sjöström.

Efterfrågan på bostadshus har hittills i år varit låg. Många bostadshus i Hangö säljs som fritidsbostäder. Det mest avgörande för både priset och försäljningen är läget och skicket.

– Priset beror på bostadens läge. I ett litet område som Hangö kan priserna på en halvkilometers radie vara totalt olika. Priset kan variera från 500 till 8 000 euro per kvadrat då det gäller aktiebostäder. Några hundra meter gör stor skillnad, ju längre man kommer från Casinoparken eller Östra hamnen desto billigare, och ju närmare havet desto dyrare, säger Sjöström.