Köp och sälj tackar för sig

Många turer. Det blev många turer för Kurt Hjort med den ljusblå skåpbilen. Nu ska han ta sig an andra utmaningar och schemat är redan fyllt med många aktiviteter. Bild: Lina Enlund

Secondhand-butiken Ekenäs köp och sälj slutar med sin verksamhet. Efter många år blev konkurrensen med nätet och andra butiker slutligen för stor och intresset svalnade.

– Vi har släpat ner och burit upp mängder med saker för de källartrapporna, inleder Kurt Hjort samtalet om företaget Ekenäs köp och sälj.

För snart 23 år sedan startade han och Seppo Salo secondhand-butiken som länge var verksam på Rådhustorget i Ekenäs. I höstas flyttade företaget till Björknäs, vilket gjorde att flera kunder försvann. Nu lägger de ner sin verksamhet.

– Vi har alltid haft företaget som en hobby och nu känns det som att det får räcka för oss, säger Hjort.

Under de många åren hann de skaffa sig en härlig kundskara som tittade in i skvallerbyrån som han skämtsamt kallar butiken.

– Det var de som såg till att vi höll på så länge och det är vi tacksamma för, säger han.

Hjort och Salo har hunnit tömma många lokaler och dödsbon under åren som gått. De har även fått åka runt och köra hem saker till sina kunder. Det har blivit många bilresor på bland annat gräsiga vägar och också möbelkånkande längs små stigar. Han har många minnen från hustömningarna och skojar om låga tak och andra små hinder de har stött på.

– Vi har också familjemedlemmar och bekanta att tacka för att de har hjälp till med bärandet, säger Hjort.

Samlat på sig kunskap

Under åren har Hjort lärt sig mycket om försäljning och speciellt vikten av att sälja saker vid rätt tillfälle.

– När vi började var barock och rokokomöblemangen populära och de sålde bra under den första tiden.

Efter en tid blev möblerna dock omoderna och ingen ville köpa dem. Han har även lärt sig att det oftast är endast en fjärdedel av alla de saker som finns i ett dödsbo som går att sälja. Det gäller att uppskatta ett bra pris om man ska få ekonomin att gå ihop.

– Hyror ska betalas och då måste man begära ett pris folk är beredda att betala. Företaget har gått ganska plus minus noll så vi har inte direkt lyft någon lön. Men det visste vi redan då vi startade företaget, säger han.

Nätet har varit en bra plats att kolla priser och få en uppfattning om vad saker är värda. Även Hjorts fru var till hjälp då värdet skulle bestämmas.

Ohållbar verksamhet

Hjort tror att det finns flera orsaker till varför det med tiden blev svårare att syssla med företaget. Till en början var butiken omgiven av andra butiker som lockade kunder, exempelvis Elmo sport och livsmedelsbutiken som låg ovanför.

– Vi hade en kundkrets som alltid kom och tittade in, men när butikerna minskade, minskade även kunderna, säger han.

Även antalet loppmarknader i Raseborg har ökat under åren. När Hjort och Salo startade fanns det bara ett fåtal som sysslade med secondhand.

– Men när det blev fler butiker åt man tyvärr upp varandras levebröd, säger han.

Nu finns det ett ännu större utbud av secondhand, då det finns både butiker, hyresloppmarknader där man hyr bord och dessutom sker det försäljning på nätet. Hjort provade att sälja saker på nätet men kom fram till att det inte lönade sig.

– Människor är fräcka och reserverar utan att sedan hör av sig.

Utbudet på saker är även så stort att annonser drunknar i flödet.

– Folk har massor med saker att sälja. Ingen vill längre gå med samma ytterrock, säger Hjort.

Han syftar på att folk allt oftare köper nytt och konsumerar allt mer. De nya begagnade sakerna är ofta av sämre kvalité vilket gör att de inte är intressanta för secondhand-butiker.

Våga prova

Även om secondhand-branschen har förändrats med åren tycker Hjort ändå att det har varit roligt. Om någon planerar att starta en secondhand-butik kräver det dock engagemang.

– Man måste ha vilja och tid. Det gäller att orka leta efter saker till butiken, säger han.

Eftersom Hjort och Salo endast hade företaget som en hobby blev det också svårare för dem att få inkomster. De hade enbart öppet två timmar om dagen, fyra dagar i veckan, vilket han inte rekommenderar. Han tycker ändå att det fint att de kunde existera så här länge. För dem har det handlat om de gamla sakernas charm och att se till att allt inte slängs.

– Det är fint att människor ger bort. Allt ska inte fara till soptippen.

På helgen hade Ekenäs köp och sälj öppet för sista gången. Välgörenhetsorganisationer som vill ha de saker som blev över kan kontakta företaget.

Mer läsning