Kontakter viktiga för sommarjobb

Börjar söka. Rickard Lindroos satsar på att söka åtminstone tio olika sommarjobb i Ekenäs. Mathilda Evers hoppas hon hittar ett sommarjobb som ger nya erfarenheter i år. Bild: Robert Ehrnsten

Sysselsättning Trots att sommaren känns avlägsen­ med snö på marken är det dags för unga att söka sommarjobb. Kommunerna satsar på att erbjuda så många unga sitt första jobb som möjligt.

De sista proven är avklarade för abiturienterna och nu är det dags att läsa till studentexamen, men det är också dags att söka sommarjobb. Rickard Lindroos och Mathilda Evers från Ekenäs gymnasiumhar börjat fundera på var de vill jobba i sommar.

Lindroos har jobbat hemma på jordbruket i Bromarv förr om somrarna, men i år skulle han gärna skaffa sig nya erfarenheter. Han skulle helst jobba i Ekenäs med något som inte är trädgårdsarbete eller kroppsarbete.

– Jag tror ett sådant arbete skulle ge lite sämre lön för samma uppgifter jag gjort tidigare. Det skulle inte ge så mycket.

Evers har jobbat som torgförsäljare och vid Hagahemmet.

– Jag har sålt bär i flera år så det skulle vara kul att variera. Kanske något som är till mera nytta än att sälja jordgubbar. Något som är bra för framtiden.

Både Lindroos och Evers tänker söka sommarjobb i butikerna i Ekenäs, både stora och små.

– Jag vill gärna jobb med något socialt och där man har kontakt med människor. Försäljning, kundbetjäning eller något sådant skulle ge mer erfarenhet än tidigare.

Att jobba för kommunen intresserar inte lika mycket.

– Anställningstiden är för kort, säger Evers.

Lönen har de lite olika inställning till.

– Klart man vill ha bra lön, men det är inte det allra viktigaste, säger Lindroos.

– För mig är den viktig för jag ska leva på den ett år, vilket inte är det lättaste. Men det är också viktigt att man trivs med jobbet, säger Evers.

Kontakter är viktiga

Däremot tror Lindroos inte att det blir lätt att få ett jobb i centrum. Både han och Evers är överens om att kontakter är viktiga för att få jobb.

– De flesta anställer någon som jobbat tidigare somrar. Då jag kommer längre ifrån har jag inte lika bra kontakter i Ekenäs och de flesta jobb får man via kontakter. Det är sorgligt men sant så jag får försöka utnyttja de få jag har, säger Lindroos.

– Om man inte känner den man söker jobb hos är det jättesvårt. Jag har helt okej kontakter eftersom jag bott i Ekenäs hela mitt liv.

Under läsåret har Lindroos tagit en kurs i företagsamhet. Under kursen har eleverna startat eget företag och utvecklat en produkt som de sålt. På så sätt har Lindroos fått en del erfarenhet av bland annat försäljning och produktutveckling.

– Jag tror att det kan vara bra att nämna i cv:n, företagsam är ett bra ord att beskriva sig själv med. Men jag vet inte om det är något arbetsgivaren ser på.

Via gymnasiet får inte de unga samma kontakt med arbetslivet som elever som går i yrkesskola får via praktik. Lindroos är ändå nöjd med de kontakter han fått via gymnasiet.

– Men man kunde lära ut hur man skriver en arbetsansökan och betalar skatt. Vi lär oss bara att vi ska betala skatt, men inte hur.

Raseborg anställer 100

I Raseborg har sommarjobbsansökan varit öppen sedan mitten av december. Personalchef Johan Nylund berättar att staden redan fått in cirka 200 ansökningar.

– Vanligtvis öppnar vi ansökningarna runt den här tiden på året, men jag har märkt att många funderar på sommarjobb på jullovet. Jag brukar ha hundra mejl att svara på efter jul av unga som undrar om sommarjobb. Det sparar tid att helt enkelt öppna ansökningen tidigare.

Vanligtvis får staden in kring 700 ansökningar. I år anställer staden 100 ungdomar. För att sticka ut rekommenderar Nylund att man bifogar en cv om sig själv och sina erfarenheter.

– Det är inte avgörande, men det visar på mer aktivitet.

Han påminner också om att det är viktigt att man fyller i vilka uppgifter man helst vill jobba med. Då ansökningarna kommit in får de olika enhetscheferna ansökningarna av Nylund.

– De går kanske inte igenom alla, utan bara de som satt deras område som etta eller två.

Raseborg erbjuder också unga som är födda år 2000 sommarjobbssedlar. Sedeln ger företag som anställt en ung person i minst en månad under sommaren möjlighet att få ersättning av staden.

– Vi skickar enligt födelseår så det inte blir oklarheter. Man har bara ett födelseår, men man kan gå på nian flera år, säger ungdomssekreterare Fredrika Åkerö.

Drygt 300 sedlar skickas ut i år. I fjol skickades sedlarna ut för första gången.

– Det var lyckat så Raseborg fortsätter med sedlarna. Det är klart att de som hade användning för dem tycker det var positivt. Det är bra för framtiden att få in foten i arbetslivet. Det har diskuterats i ungdomsstyrelsen att de som är äldre inte har samma fördel. Men skulle vi bevilja åt alla skulle det mista sin funktion. Det är ett riktat stöd åt de som gått ut nian, säger Åkerö.

Ungefär en femtedel av sedlarna användes i fjol. Det betyder att åtminstone 61 ungdomar fick en fot in i arbetslivet.

– Feedbacken har varit positiv. Byråkratin och utbetalningen har fungerat till belåtenhet, säger stadssekreterare Thomas Flemmich.

Målet är att drygt 100 unga ska använda sedlarna.

– Men 80 är redan en bra siffra. Det kan hända att fler använder sedlarna i år eftersom rykten om dem fått mer spridning.

CV hjälp i Ingå

I Ingå ordnades en sommarjobbsbörs i fjol där lediga jobb i kommunen samlades. I år ordnas börsen igen och lanseras den 15 februari.

– Vi plockar ihop alla företag i Ingå som erbjuder ungdomar jobb. Vi har redan en fyra-fem, så det ser bättre ut än i fjol, säger Ulla Vilén-Gunnarsson som är ordförande för Ingå företagare.

Både jobb från företagare och kommunens jobb samlas i börsen. Hur många platser Ingå kommun erbjuder klarnar under nästa vecka.

– Alla sektorer beslutar inom sina budgetramar om de har möjlighet att anställa sommarjobbare och hur många i så fall, säger fritidsplanerare Mari Sjöström.

Redan nu kan unga hitta var det finns sommarjobb att söka. Sara Hellsten och Linda Loimijoki uppdaterar Ingå uppsökande ungdomsarbetares Facebooksida vartefter de ser ett ledigt sommarjobb.

– Bland annat har församlingen redan ledigförklarat sina sommarjobb och snart annonseras även kommunens platser.

De ger också ungdomar möjlighet att komma och få hjälp att skriva sin cv och ansökan i biblioteket. Nästa gång är det möjligt den 16 februari.

– Vi funderar tillsammans med de unga på vilka starka sidor och erfarenheter det kan löna sig hämta fram då man söker jobb, och hur man på ett trevligt sätt kan hämta fram dem i en cv eller ansökan. Det finns mycket positivt man kan bygga på i en cv även om man ännu inte har så många tidigare jobberfarenheter, säger Hellsten.

Man kan också kontakta de uppsökande ungdomsarbetarna direkt om man vill få hjälp med sin ansökan.

55 000 euro för unga

I Hangö har personalchef Nina Granqvist reserverat 55 000 euro för sommarjobb för 15 till 17-åringar, vilket är ungefär lika mycket som i fjol. Vill enheterna anställa någon som är över 18 står enheten själv för lönekostnaderna.

Några jobb kräver att man är över 18.

– Att hitta simövervakare till hopptornet är lite svårare eftersom det behövs någon med kompetens och körkort, säger Tommy Gröndahl som är ungdoms- och idrottschef.

Summan ska räcka till sommarjobb för 50 till 60 ungdomar, beroende på hur lång tid de anställs.

– Flera får möjlighet att jobba om många anställs på en två veckors period. I samarbete med ungdomsrådet har en ny ansökningsblankett formats i Hangö så att de som söker jobb kan se vilka enheter som söker sommarjobbare och ungefär hur många platser som är lediga.

Hangös ansökningstid har varit öppen sedan i går och är öppen tills 4 mars.

Jobb på gång i Kyrkslätt

I Kyrkslätt är det inte klart hur mycket pengar som reserveras för sommarjobb, men förslaget är 40 000 euro.

– Summan är aningen högre än i fjol då 35 000 euro användes till sommarjobb, säger t.f. personalchef Ulla Väyrynen.

I fjol delades summan så att 25 000 euro användes för jobb inom kommunen och resten till företag som sökt om stöd från kommunen för att anställa unga.

– Vi har inte använt sommarjobbsedlar tidigare och använder inte dem i år, men säkert kommer vi att reda ut om vi ska ta sommarjobbssedlar i bruk tills nästa sommar.

I fjol fick 47 ungdomar jobb.

– Det flesta jobbade två veckor så att så många unga som möjligt ska få sitt första jobb.

Sjundeå inte klar

Inte heller Sjundeå är helt klar med sommarjobben i kommunen.

– Våra avdelningar kollar hur många platser vi kan erbjuda i sommar, säger förvaltningsdirektör Niko Kannisto.

Sommarjobben kommer att klarna i februari och ansökningen slutar i mars. Sjundeå har tidigare anställt mellan fem och tio om sommaren, beroende på behov.

Forma ansökan enligt det jobb du söker. På vilket sätt är dina starka sidor till nytta i jobbet?

Berätta hur du fyller jobbets urvalskriterier.

Har du ingen tidigare arbetserfarenhet lönar det sig att nämna hur erfarenheter från hobbyer eller kurser kan vara till nytta i jobbet.

Be någon annan läsa igenom ansökan så den är lättförståelig och felfri.

På TE-palvelut.fi finns fler tips för hur du skriver en bra jobbansökan.

Mer läsning