Konstrundan siktar på september: "Det är lätt att begränsa besökare i en ateljé"

Ekenäs. Larson Österberg har deltagit många gånger i Konstrundan. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Deltagarna i höstens Konstrunda är utsedda. 19 konstnärer i Västnyland är med på den årliga gallerirundan, som arrangörerna hoppas kan genomföras som planerat trots coronaviruset.

Den lyckliga smeden Juhani Krappe, konstnären Larson Österberg och fotografen Sandra Kantanen hör till de konstnärer och hantverkare som öppnar sin ateljé under Konstrundan i september. I Billnäs bjuder också Panu Ruotsalo in besökare, i Fiskars öppnar Saarikorpi design och Karin Widnäs sina dörrar, och i Ekenäs välkomnar Maria Meller besökare.

Hangö. Fotografen Sandra Kantanen välkomnar besökare till sin ateljé under Konstrundan. Bild: VN-arkiv/Lina Enlund

Kantanen får sällskap av konstnärerna Malin Ahlsved och Isabella Cabral i Hangö. I Ingå deltar HC Berg, och i Kyrkslätt Maisa Martikainen och Viktor Khachtchanski. Sjundeåkonstnären Jenni Tienaho öppnar sin ateljé, liksom Emma Theman i Lojo. Till den västnyländska Konstrundan hör också Vicky Maaranen i Nurmijärvi och Susanna Feuerbacher i Högfors.

Totalt deltar kring 300 ateljéer i hela landet i Konstrundan.

– Vi är helt nöjda med antalet, det är en lämplig mängd, säger Martina Lindberg som är Konstrundans projektledare sedan årets början.

Går att begränsa deltagare

Konstrundan arrangeras den 12–13 september och arrangörerna räknar än så länge med att den blir av trots coronaläget just nu.

Ingå. HC Berg är med i Konstrundan också i år. Bild: Ingå kommun/Benjamin Lundin

– Även om vi siktar på 15 000 besökare är det 300 ateljéer som har mellan 50 och 200 besökare på två dagar. Det är ganska lätt att begränsa hur många som samtidigt kan vara inne i en ateljé. Så vi hoppas kunna genomföra Konstrundan i alla fall, säger Lindberg.

– Corona ställer till det för alla och det är tuffa tider också för konstnärer och hantverkare. Utställningar ställs in, och det är där konsten oftast säljs. Nu är det extra viktigt att stödja fältet både ekonomiskt och genom det sociala stöd som Konstrundan kan ge.

Svåra tider påverkar konsten

Även besökare behöver enligt Lindberg konst och kreativitet extra mycket på grund av coronaviruset.

– Utan konst, tavlor, vackra möbler eller smycken har vi ett ganska tomt liv. Det är lätt att tänka att konst är dyrt, men bakom konstverket står en person som jobbar hårt för att skapa något fint.

Lojo. Emma Theman öppnar sin ateljé för Konstrundan. Bild: VN-arkiv

Konsten är också ett sätt för konstnärer att betrakta och analysera sin samtid. Tunga tider åtföljs ofta av mera positiv och glad konst, som en balans till det mörka.

– Det ska bli spännade att se hur corona påverkar konsten. Blir det mera glatt och positivt, eller blir det mera ångestfyllda verk.

Mer läsning